Καναδός υπουργός δεσμεύτηκε την υποδοχή 10.000 προσφύγων εάν επανεκλεγεί

Ο υπουργός Μετανάστευσης της απερχόμενης συντηρητικής κυβέρνησης του Καναδά Κρις Αλεξάντερ δεσμεύθηκε ότι, εάν η κυβέρνηση παραμείνει στην εξουσία μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, η χώρα πρόκειται να υποδεχθεί 10.000 Σύρους πρόσφυγες μέσα σε έναν χρόνο, χάρη κυρίως στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έλευσή τους.

Οι 10.000 Σύροι πρόσφυγες, αριθμός που προκύπτει βάσει ποσοστώσεων που έχουν προσδιοριστεί από τον ΟΗΕ, θα εισέλθουν στον Καναδά «ως τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή 15 μήνες νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν», ανέφερε ο υπουργός της απερχόμενης συντηρητικής κυβέρνησης.

«Θα κάνουμε τα πάντα για να μειωθεί η γραφειοκρατία» και «για να διασφαλίσουμε ότι η ασφάλεια των Καναδών» θα είναι εγγυημένη, δήλωσε ο Κρις Αλεξάντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της προεκλογικής εκστρατείας του ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 19ης Οκτωβρίου.

Ο Καναδάς θεωρεί πλέον ότι «οι άνθρωποι που φεύγουν για να σωθούν από συρράξεις έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα» και θα επιτρέψει την επιτάχυνση της επεξεργασίας των αιτήσεών τους για την έκδοση βίζας, ανέφερε η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση υπόσχεται εξάλλου ότι η απόφαση για «όλες τις αιτήσεις των Σύρων» οι οποίες έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα θα έχει ανακοινωθεί ως τα τέλη της χρονιάς για να καταστεί δυνατή η μετεγκατάστασή τους στη χώρα ως τον Σεπτέμβριο του 2016.

Η συντηρητική κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα τις τελευταίες εβδομάδες διότι καθυστέρησε να αντιδράσει μπροστά στη μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπόσχονται, εάν νικήσουν την 19η Οκτωβρίου, να επιδείξουν πιο γενναιόδωρη στάση έναντι των προσφύγων ανοίγοντας τα σύνορα του Καναδά σε περισσότερους.

Ο ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζάστιν Τρουντό δεσμεύθηκε ότι σε περίπτωση εκλογικής νίκης του κόμματός του, ο Καναδάς θα υποδεχθεί 25.000 Σύρους πρόσφυγες άμεσα, ενώ ο Τόμας Μουλκέρ, ο ηγέτης του Νεοδημοκρατικού Κόμματος έκανε λόγο περί υποδοχής 46.000 προσφύγων μέσα σε τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων 10.000 ως το τέλος του τρέχοντος έτους.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Έφτασαν 10 λεωφορεία με πρόσφυγες στα σύνορα Κροατίας- Ουγγαρίας

Προειδοποιεί για περισσότερους θανάτους προσφύγων στο Αιγαίο ο ΟΗΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ