Κροατία- Οι πρόσφυγες δεν θα καταγράφονται και δεν θα μένουν στη χώρα

Η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει τόσο βαρύ φορτίο προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, ενώ άλλοι στρέφουν αλλού το κεφάλι, δήλωσε ο Κροάτης πρωθυπουργός, Ζόραν Μιλάνοβιτς, και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι.

Η Κροατία δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτό το φορτίο και δεν θα αποδεχθεί, ενώ άλλοι γυρνούν αλλού το κεφάλι και ελέγχουν τι συμβαίνει στην Κροατία, να προσπαθούν να μεταθέσουν την ευθύνη, τόνισε ο πρωθυπουργός της Κροατίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ζάγκρεμπ.

Ο Ζόραν Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι οι πρόσφυγες είναι ευπρόσδεκτοι στην Κροατία, ότι μπορούν να περνούν από την Κροατία και να προχωρούν, επειδή ο προορισμός τους είναι η βόρεια Ευρώπη. “Οι άνθρωποι”, είπε, “πλέον δεν θα καταγράφονται και δεν θα οδηγούνται σε καταλύματα, αλλά περνάμε στο σχέδιο Β”.

“Οι άνθρωποι που έρχονται δεν θα είναι σε θέση να παραμείνουν στην Κροατία, εκτός του ότι θα τους δίνουμε νερό και τροφή, θα τους φροντίζουμε, αν είναι άρρωστοι” διευκρίνισε ο κ. Μιλάνοβιτς.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ο πρωθυπουργός της Κροατίας ευχαρίστησε όλους εκείνους που ανιδιοτελώς βοηθούν τις κροατικές αρχές να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση, κυρίως τους εθελοντές και τους κρατικούς υπαλλήλους και προειδοποίησε ότι είναι μία κρίση, η οποία όμως δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας.

“Η κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι ερχόταν εδώ και μέρες, με κανέναν τρόπο δεν απειλεί την ασφάλεια της Κροατίας, αλλά δημιουργεί πρόβλημα. Η Κροατία απέδειξε ότι έχει καρδιά, ότι έχουν καρδιά και η χώρα και οι πολίτες της, αλλά πρέπει να υπενθυμίσουμε τους γείτονές μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι έχουμε και μυαλό και ότι γνωρίζουμε ποια είναι τα συμφέροντα και η ασφάλειά μας” δήλωσε ο Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Ο Κροάτης πρωθυπουργός είπε ότι κανένας δεν μπορεί να κλείσει φυσικά τα σύνορα, αν δεν κατασκευάσει συρμάτινο φράχτη, κάτι το οποίο η Κροατία δεν πρόκειται να κάνει.

“Όσοι ζητούν το κλείσιμο των συνόρων θα πρέπει να εξηγήσουν τι εννοούν με τον όρο αυτό. Κλείνοντας τις συνοριακές διαβάσεις δεν σημαίνει κλείσιμο των συνόρων” είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η καθημερινή είσοδος ανθρώπων στη χώρα είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες.

“Η Κροατία προετοιμάστηκε γι αυτό. Η Κροατία τους υποδέχεται, αλλά οι δυνατότητές μας είναι μικρές. Δεν μπορούμε να το κάνουμε άλλο. Σε δύο μέρες εισήλθαν στη χώρα 13.000 άνθρωποι και ένας πολύ μικρός αριθμός εξήλθε. Εμείς δεν μπορούμε να το ελέγξουμε, αλλά δεν μπορούμε πλέον να τους στεγάζουμε. Αυτό ξεπερνά τις δυνατότητές μας” υπογράμμισε.

Δεν είναι λύση οι άνθρωποι να παραμένουν στην Κροατία και η Κροατία να μετατραπεί σε αυτό που στην ΕΕ αποκαλείται “hot spot”, σημείωσε ο κ. Μιλάνοβιτς.

“Αυτό, με άλλα λόγια, σημαίνει ότι η Κροατία θα ήταν κέντρο συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη. Απλά συγκαλύπτεται με άλλο όνομα” προειδοποίησε ο κ. Μιλάνοβιτς και ανήγγειλε ότι από σήμερα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται νέες μέθοδοι, τις οποίες χαρακτήρισε ανθρώπινες και όχι όπως είναι οι μέθοδοι στην Ουγγαρία.

 

Διαβάστε επίσης:

Επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για ανοχή προς τους πρόσφυγες

Τραγωδία ανοιχτά της Τουρκίας – Πνίγηκε 4χρονο κοριτσάκι από τη Συρία

Χριστοδουλοπούλου για Μεϊμαράκη: Τον καθιστώ υπεύθυνο αν μου συμβεί οτιδήποτε – BINTEO

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ