DW: Το νέο “σιδηρούν παραπέτασμα” στην ΕΕ

Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ των κρατών-μελών στο ζήτημα των προσφύγων. Ωστόσο, το χάσμα μεταξύ ανατολικών και δυτικών ευρωπαϊκών κρατών παραμένει εμφανές, αναφέρει η Deutsche Welle .

Μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες με θέμα την προσφυγική κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να αξιοποιήσει τον λιγοστό χρόνο που απομένει προκειμένου να προσεγγίσει τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης. Ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος μετέβη χθες στη Βουδαπέστη ασκώντας κριτική στην Ουγγαρία για το κλείσιμο των συνόρων της με τη Σερβία. Όπως επισήμανε, υπάρχει ταύτιση σε ό,τι αφορά την ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ωστόσο «δεν συμφωνούμε πάντα σε ό,τι αφορά τα μέσα». Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι φράχτες στα σύνορα δημιουργούν εντάσεις και ενδέχεται να οδηγήσουν σε βία. Εκτός αυτού, συνιστά «χριστιανικό μας καθήκον» να βοηθήσουμε τους κατά κύριο λόγο Σύρους πρόσφυγες πολέμου, υπογράμμισε.

Ανυποχώρητα τα ανατολικά κράτη-μέλη

Διαμετρικά αντίθετη φαίνεται να είναι η προσέγγιση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στο ίδιο ζήτημα. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Welt τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν η πολιτισμική ταυτότητα και οι χριστιανικές αξίες της χώρας του από το ρεύμα μεταναστών, που είναι κατά κύριο λόγο μουσουλμάνοι. Ως εκ τούτου, η κυβέρνησή του πρότεινε δύο μεθόδους για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων: την προστασία των ανατολικών συνόρων της Ελλάδας με ευρωπαϊκές δυνάμεις ασφαλείας και την κατασκευή προσφυγικών καταυλισμών εκτός ΕΕ. Η Βουδαπέστη εξακολουθεί να αρνείται κατηγορηματικά τη δεσμευτική ποσόστωση για την υποδοχή προσφύγων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Σλοβακία, με τον πρωθυπουργό της Ρόμπερτ Φίκο να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι «κανείς δεν θα μας πει τι θα κάνουμε». Τούτων δοθέντων, η επίτευξη συναίνεσης στην έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες φαντάζει εξαιρετικά δύσκολη.

Ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης της ΕΕ Γιοχάνες Χαν μετέβη χθες στην ΠΓΔΜ, μία υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, η οποία χρειάζεται αυτή την ώρα ευρωπαϊκή βοήθεια, όπως δήλωσε ο κ. Χαν στην DW. «Έπρεπε να ξεπεράσουν την εσωπολιτική κρίση (…) και τώρα χρειάζονται υποστήριξη στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, διότι είναι επίσης θύματα, όχι δημιουργοί αυτών των προβλημάτων», υπογράμμισε ο Γιοχάνες Χαν.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης εξέφρασε φόβους ότι ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες επιθυμούν να υψώσουν ένα νέο είδος σιδηρού παραπετάσματος στην Ευρώπη. Όπως τόνισε, αυτό που μπορεί να κάνει κανείς είναι να εξηγήσει διά της πειθούς τις ευρωπαϊκές αξίες. «Η Ευρώπη σημαίνει συνεργασία, αλληλοσυμπαράσταση, αλληλοϋποστήριξη, απλά την αίσθηση της οικογένειας. Και δεν μπορείς να είσαι οικογένεια αν έχεις φράχτες», υπογράμμισε ο Γιοχάνες Χαν.

Ιστορικά αίτια για τη στάση των Ανατολικοευρωπαίων

Η Τζούντι Ντέμπσι από το πολιτικό Ινστιτούτο Carnegie Europe σχολίασε στην DW ότι αυτή την ώρα «υψώνεται ένα σιδηρούν παραπέτασμα περιμετρικά της ΕΕ και στο εσωτερικό χτίζονται κάθε είδους φράχτες». Κατά τη γνώμη της πίσω από την αντιδραστική στάση των ανατολικοευρωπαϊκών κρατών κρύβονται ιστορικά και πολιτισμικά αίτια. Όπως επισήμανε, «οι Ανατολικοευρωπαίοι βρίσκονται για πρώτη φορά από το 1938 αντιμέτωποι με την ιδέα ότι θα πρέπει να υποδεχθούν ξένους στις χώρες τους».

Η Τζούντι Ντέμπσι εκτιμά ότι με αυτά τα δεδομένα η ΕΕ θα πρέπει να αποφύγει κάθε είδος εξαναγκασμού των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών στο ζήτημα των προσφύγων. Σύμφωνα με την πολιτική επιστήμονα του Carnegie Europe, «η ΕΕ θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της την επόμενη εβδομάδα» και να εξηγήσει σε ήρεμο τόνο τη συνθετότητα του προσφυγικού ζητήματος. Όπως διευκρίνισε, στην ανάγκη μπορεί τα δυτικοευρωπαϊκά κράτη να κληθούν να κατανείμουν μεταξύ τους τα βάρη της προσφυγικής κρίσης.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ