«Βατερλό» Τραμπ στο ντιμπέιτ

Το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη του Ντόναλντ Τραμπ ως η στιγμή που πρόσθεσε μία καινούργια λέξη στο λεξιλόγιό του: «ηττημένος».

Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ που διοργάνωσε το CNN με τη συμμετοχή των υποψηφίων των Ρεπουμπλικανών για το προεδρικό χρίσμα ήταν ένα πολιτικό «Βατερλό» για τον δισεκατομμυριούχο Τραμπ, που το μόνο που μπόρεσε να υποσχεθεί στους ψηφοφόρους ήταν πως εάν εκλεγεί πρόεδρος, «θα καταφέρουμε σημαντικά πράγματα και θα έχουμε περισσότερα από όλα».

Γνωρίζοντας ότι ο Τραμπ και τα χτυπήματα κάτω που ζώνη που καταφέρει στους συνομιλητές του προσθέτουν τηλεθέαση, η πρώτη ενότητα του ντιμπέιτ ήταν ουσιαστικά κομμένη και ραμμένη επάνω του. Ωστόσο, οι συνυποψήφιοί του ήταν αρκετά καλά προετοιμασμένοι και οι μικρές αψιμαχίες μεταξύ τους δεν έφεραν τα επιθυμητά -τηλεοπτικά- αποτελέσματα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν κατάφερε να απαντήσει ικανοποιητικά στα χτυπήματα και τα ειρωνικά σχόλια που δεχόταν σε καταιγιστικούς ρυθμούς από τους άλλους υποψηφίους. Ακόμη και ο γενικά πιο υποτονικός Τζεμπ Μπους τού υπενθύμισε τις χρεοκοπίες του και του θύμισε τις κατηγορίες εναντίον του ότι προσπαθεί να δωροδοκήσει πολιτικούς.

Παρότι είχε υποσχεθεί ότι θα συγκρατήσει το γνωστό σαρκαστικό του ύφος για να αποκτήσει πιο σοβαρό προφίλ, ο Τραμπ απέτυχε και δεν κατάφερε να ξαφνιάσει ευχάριστα το ακροατήριο. Από… οδοστρωτήρας, απλώς εξαφανίστηκε από τη σκηνή.

Στις πολιτικού περιεχομένου ερωτήσεις, δε, ο πληθωρικός Τραμπ δεν είχε απαντήσεις και έφτασε μάλιστα στο σημείο να μην αρθρώσει λέξη επί μισή ώρα, καθώς δεν έβρισκε κάτι να πει απέναντι στους συνυποψηφίους του. Ο Τραμπ, ο οποίος εισήλθε στον προεκλογικό αγώνα με σαρωτικό τρόπο και είχε αρχίσει να φαντάζει ακόμη και ως φαβορί, φάνηκε υπερβολικά λίγος μπροστά στους υπολοίπους όταν η συζήτηση έφτασε σε δύσκολα θέματα, όπως το Ιράν, το Ισλαμικό Κράτος, η παράνομη μετανάστευση, οι γάμοι ομοφυλοφίλων και η οπλοκατοχή.

Αντιθέτως, ο επιχειρηματίας ανέβασε τους τόνους με μια εντελώς αντιεπιστημονική επιχειρηματολογία, υποστηρίζοντας τη σύνδεση μεταξύ εμβολιασμών στα παιδιά και στον αυτισμό. «Ο αυτισμός έχει ξεφύγει, έχει γίνει επιδημία», είπε με τη γνωστή του δόση υπερβολής, προσθέτοντας ότι τα εμβόλια αρρωσταίνουν τα παιδιά και μετά «γίνονται αυτιστικά».

Η αδυναμία του Τραμπ, που όπως εύστοχα παρατήρησε ο Φρανκ Μπρούνι των «Τάιμς της Νέας Υόρκης» «έκανε ό,τι μπορούσε για να μετατρέψει το ντιμπέιτ σε τσίρκο», δεν κατάφερε να κρύψει βέβαια και τα… μαργαριτάρια που εκστόμισαν αρκετοί από τους αντιπάλους του.

Ο πρώην κυβερνήτης Μάικ Χάκαμπι, για παράδειγμα, προειδοποίησε για «ποινικοποίηση του Χριστιανισμού μέσω του γάμου των ομοφυλοφίλων, ενώ ο Τεντ Κρουζ, ο εκφραστής του Tea Party, κατηγόρησε τους γιατρούς που κάνουν εκτρώσεις ότι εμπορεύονται τα μέλη των αγέννητων εμβρύων. Ο Μάρκο Ρούμπιο επίσης εξέπληξε το ακροατήριο, αρνούμενος ότι συντελείται κλιματική αλλαγή στον πλανήτη με τη φράση «η Αμερική δεν είναι πλανήτης».

Η πρώην μάνατζερ κέρδισε την αναμέτρηση

Νικήτρια στο ντιμπέιτ ήταν η Κάρλι Φιορίνα, η πρώην διευθύντρια της Hewlett Packard, που προ καιρού παρουσιαζόταν ως μια καλή ρεπουμπλικανική απάντηση στην υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον. Ο Ντόναλντ Τραμπ της είχε επιτεθεί λέγοντας «μα θα ψήφιζε κανείς μια τέτοια μούρη;».

Στο ντιμπέιτ η 60χρονη Φιορίνα είχε την ευκαιρία να του απαντήσει. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου εάν ο Τραμπ θα ήταν λόγω ταμπεραμέντου ο κατάλληλος άνθρωπος για να αποφασίσει εάν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών, η Φιορίνα είπε ψυχρά: «Είναι θαυμάσιος διασκεδαστής», ενώ αναφερόμενη στο σεξιστικό του σχόλιο δήλωσε ότι «όλες οι γυναίκες της χώρας άκουσαν τον κύριο Τραμπ».

Ηταν η μοναδική στιγμή που οι παριστάμενοι στην αίθουσα ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και επιδοκιμασίες. Η Φιορίνα έχει εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις, τις οποίες ξεδίπλωσε και κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, ωστόσο έχει ανώτατη μόρφωση, τεράστια περιουσία και υψηλές γνωριμίες στον χώρο της πολιτικής και των επιχειρήσεων.

Στις προεδρικές εκλογές του 2008 είχε διατελέσει σύμβουλος στο επιτελείο του ΜακΚέιν και το 2010 διεκδίκησε μία θέση στη Γερουσία αλλά χωρίς επιτυχία.

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

ΗΠΑ: Κλείνει η “ψαλίδα” μεταξύ Κλίντον – Τραμπ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ