Ουγγαρία: Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στη χώρα

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία από την αρχή του έτους, όπως ανακοίνωσε η ουγγρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, 200.778 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία από την 1η Ιανουαρίου, οι περισσότεροι από τη γειτονική Σερβία. Αριθμός ρεκόρ 9.380 προσφύγων εισήλθαν μόνο χθες στη χώρα, μία ημέρα πριν ισχύσουν οι νέοι νόμοι για την παρεμπόδιση της παράνομης μετανάστευσης.

Στο μεταξύ η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι κηρύσσει σε κατάσταση κρίσης δύο νότιες επαρχίες της χώρας στα σύνορα με τη Σερβία εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων, όπως δήλωσε ένας κυβερνητικός αξιωματούχος από την πόλη Ζέγκεντ στη μεθόριο.

Ο Γκιόρντι Μπακόντι επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εθνικών καταστροφών δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η νεκρή ζώνη μεταξύ της Ουγγαρίας και της Σερβίας θα επεκταθεί στα 60 μέτρα από τα 10 που είναι τώρα και ότι θα δημιουργηθούν στην περιοχή δύο ζώνες τράνζιτ όπου θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων των προσφύγων.

Οι πρόσφυγες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους από τις 6 το πρωί ως τις 10 το βράδυ καθημερινά, ενώ όσοι δεν καταθέτουν αίτηση για παροχή ασύλου θα στέλνονται αμέσως πίσω στη Σερβία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν επιβεβαίωσαν ότι θα απορρίπτονται αυτόματα οι αιτήσεις όσων προσφύγων και μεταναστών έχουν υποβάλει αίτημα για την παροχή ασύλου στη Σερβία ή τα Σκόπια, χώρες τις οποίες η Ουγγαρία θεωρεί ασφαλείς. Τα αιτήματα των υπολοίπων θα εξετάζονται και, αν αυτό δεν συμβεί σε διάστημα 24 ωρών, τότε θα τους προσφέρεται κατάλυμα, ενώ το ανώτατο όριο για την επεξεργασία των αιτημάτων θα είναι οκτώ ημέρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Σέρβοι υπουργοί για το κλείσιμο των συνόρων με την Ουγγαρία

Συνάντηση Μέρκελ – Φάιμαν για τους πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ