Κομισιόν: Η επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η απόφαση της Γερμανίας να επανεισάγει τους μεθοριακούς ελέγχους, κυρίως στα σύνορά της με την Αυστρία, φαίνεται νομικά αιτιολογημένη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή καταδεικνύει την ανάγκη να συμφωνήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ σε μια κοινή προσέγγιση όσον αφορά τους πρόσφυγες.

“Η προσωρινή επανεισαγωγή των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των χωρών-μελών είναι μια έκτακτη δυνατότητα που προβλέπεται ρητά από τον Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν (σ.σ. σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα) στην περίπτωση μιας κατάστασης κρίσης” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή.

“Η παρούσα κατάσταση στη Γερμανία, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που καλύπτεται από τους κανονισμούς”, προστίθεται στο κείμενο της ανακοίνωσης.

Η Κομισιόν θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και τόνισε ότι στόχος είναι η επιστροφή σε μια κανονική κατάσταση, χωρίς συνοριακούς ελέγχους μεταξύ των χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν “το συντομότερο δυνατόν”.

“Η σημερινή απόφαση της Γερμανίας υπογραμμίζει την κατεπείγουσα ανάγκη να συμφωνήσουμε στα μέτρα που προτάθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης”, καταλήγει η ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν 

Γκάμπριελ: Η Γερμανία φθάνει στα όριά της με την προσφυγική κρίση

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ