• DW: Αριστερή ριζοσπαστικοποίηση - ΣΥΡΙΖΑ, Podemos και τώρα Εργατικοί

  8:15 πμ, Κυριακή 13 Σεπ 2015 8:15 πμ, Κυριακή 13 Σεπ 2015

  O Τζέρεμι Κόρμπιν από την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος επικράτησε στις εσωκομματικές εκλογές για ανάδειξη νέου αρχηγού. Η εκλογή του αναμένεται να επιφέρει αλλαγή στο προφίλ των Εργατικών, αναφέρει η Deutsche Welle.

  Έχοντας κερδίσει το 59,5% των ψήφων στις εσωκομματικές εκλογές των Εργατικών (Labour Party) ο ορκισμένος σοσιαλιστής και σφοδρός πολέμιος των πολιτικών λιτότητας Τζέρεμι Κόρμπιν είναι πλέον ο νέος ηγέτης της ιστορικής βρετανικής παράταξης. Ο Κόρμπιν κατάφερε να επικρατήσει άνετα έναντι των τριών κεντρώων συνυποψήφιων στη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.

  Στη δεύτερη θέση με 19% ήρθε ο Άντι Μπέρμαν και ακολούθησαν οι δύο γυναίκες υποψήφιες, η Ιβέτ Κούπερ και η Λιζ Κένταλ. Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, μολονότι είχε χαρακτηρισθεί από μεγάλη μερίδα του τύπου ως αουτσάιντερ, έχει κάθε λόγο να γιορτάζει.Στο σύντομο μήνυμα που απηύθηνε στα μέλη του Εργατικού Κόμματος μετά τη νίκη του υπογράμμισε ότι θα επιδιώξει το άνοιγμα της παράταξης, στόχος της οποίας θα πρέπει να είναι «μια αξιοπρεπής και καλύτερη κοινωνία».

  Ένας σοσιαλιστής ταράζει τα νερά της κεντροαριστεράς

  Ο Τζέρεμι Κόρμπιν που στο παρελθόν είχε ταχθεί πολλάκις κατά της κεντρικής γραμμής των Εργατικών σε κομβικά θέματα εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος μέσα από μία άκρως αντισυμβατική εσωκομματική προεκλογική καμπάνια. Κύρια σημεία της ήταν η κριτική της λιτότητας, η υποστήριξη των κρατικών επενδύσεων όπως επίσης και η επανεθνικοποίηση τμημάτων της βρετανικής οικονομίας. Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής ο Κόρμπιν τάσσεται ευθέως κατά της συμμετοχής της Μ. Βρετανίας στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας όμως έτσι την οργή ακόμη και πολλών Εργατικών.

  Ένας από τους βασικούς επικριτές των θέσεών του είναι άλλωστε ο πρώην πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Εντούτοις, παρά τις έντονες διαφωνίες στο εσωτερικό του Εργατικού Κόμματος, που κινείται σε γενικές γραμμές στον χώρο της κεντροαριστεράς, πολλοί αναμένουν ότι ο Κόρμπιν θα ασκήσει δριμεία αντιπολίτευση στον Ντέβιντ Κάμερον. Ήδη ως βουλευτής είχε επιτεθεί σε έντονους τόνους στην πολιτική περικοπών της κυβέρνησης Κάμερον που, κατά τον ίδιο, πλήττει βαθιά την καρδιά του κοινωνικού κράτος. Άλλωστε στο πεδίο της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής ο Κόρμπιν δεν κρύβει τις μαρξιστικές καταβολές του, επαναλαμβάνοντας συχνά ότι «μπορούμε ακόμη να μάθουμε πολλά από τον Καρλ Μαρξ».

  Ριζοσπαστικοποίηση

  Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές η επικράτηση του Κόρμπιν έρχεται κάπως σαν κεραυνός εν αιθρία στην κεντρική πολιτική σκηνή της Μ. Βρετανίας, η οποία εδώ και δεκαετίες, και παρά την εναλλαγή στην εξουσία Συντηρητικών και Εργατικών χαρακτηρίζεται από καθαρό πραγματισμό. Στη βρετανική πολιτική ο πραγματισμός θεωρείται «κλειδί» για την επικράτηση στις εκλογικής αναμετρήσεις.

  Κι ενώ σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου, η άνοδος αριστερών κινημάτων όπως του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και των Podemos στην Ισπανία θεωρούνταν αναμενόμενη και λογική εν πολλοίς εξέλιξη, η «αριστερή στροφή» των Εργατικών και μάλιστα από ένα κομμάτι του που προέρχεται από το παραδοσιακό εσωτερικό του κόμματος προκαλεί έκπληξη.

  Τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα βρίσκονται όμως σε φάση μετασχηματισμού και στη Μ. Βρετανία, κάτι που συχνά αποδίδεται στην επιβολή σκληρών μέτρων λιτότητας κατά την τελευταία κυβερνητική θητεία του Ντ. Κάμερον. Η αλλαγή αυτή καταγράφεται έτσι και στην πρόθεση ψήφου των Βρετανών.

  Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του Φράζερ Νέλσον από την Daily Telegraph ο οποίος βλέπει τη νίκη Κόρμπιν όχι απλώς σαν μια συγκυριακή επικράτηση, αλλά «ως μια μετατόπιση των Εργατικών ακόμη περισσότερο προς τα αριστερά». Δε διστάζει μάλιστα να πει ότι «Είμαστε μάρτυρες μια αυτοκτονικής αλλαγής της κόκκινης φρουράς». Σε κάθε περίπτωση η ανάδειξη του Κόρμπιν σε ηγετικό πόστο στους Εργατικούς αναμένεται να επιφέρει σειρά ανακατάξεων στο βρετανικό πολιτικό σκηνικό τα επόμενα χρόνια.

  Πηγή: Deutsche Welle

  Δείτε επίσης

  Διχάζει τη Βρετανία ο Κόρμπιν

  Νίκη Τζέρεμι Κόρμπιν- Αριστερή στροφή στην ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα