Νίκη Τζέρεμι Κόρμπιν- Αριστερή στροφή στην ηγεσία των Εργατικών στη Βρετανία

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την αριστερή πτέρυγα του κόμματος των Εργατικών στη Βρετανία κέρδισε στις εκλογές λαμβάνοντας κατά μέσο όρο 6 στις 10 ψήφους.

Ο νέος επικεφαλής των Εργατικών πήρε 251.417 ψήφους και ποσοστό 59,5%. Νίκησε τους τρεις αντιπάλους του. Ο Άντι Μπέρναμ πήρε 80.462 ψήφους (19%), η Ιβέτ Κούπερ πήρε 71.928 (17%) και η Λιζ Κένταλ πήρε 18.857 (4,5%).

Ο Κόρμπιν μίλησε για τη νέα πορεία σημειώνοντας πως μια από τις βασικές θέσεις του είναι η «ποσοτική χαλάρωση» για του πολίτες -και όχι τις τράπεζες-, η δημιουργία μιας εθνικής τράπεζας επενδύσεων και η φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την πάταξη των ανισοτήτων.

Επίσης ευχαρίστησε για τη συμπαράσταση  που είχε από τα μέλη των συνδικάτων ενώ είπε ότι θα παλέψει για να υπάρχει ανθρώπινη αντιμετώπισης στους μετανάστες στη χώρα δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «φρούριο».

Ο Κόρμπιν ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα επικριτικός ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση την οποία έχει ανοιχτά κατηγορήσει ότι δημιουργεί «αποικίες χρέους», ενώ σε πρόσφατο άρθρο του στη βρετανική έκδοση της Huffington Post υποστήριξε τις προσπάθειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα.

Αρκετοί μιλάνε για τον «Άγγλο Τσίρπα» και για «φαινόμενο Κόρμπιν», που σηματοδοτεί μια ξαφνική αλλαγή στις προτιμήσεις κυρίως των κεντροαριστερών ψηφοφόρων μετά την κρίση κι έρχεται να προστεθεί σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ και των Podemos σε Ελλάδα και Ισπανία.

Αλλά οι νέες εξελίξεις στην Ελλάδα με το τρίτο μνημόνιο δίνει μια νέα ερμηνεία και αρκετοί ταυτίζουν πλέον τον Κόρμπιν με την αριστερή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που αντιτάχθηκε στους συμβιβασμού της ηγεσίας Τσίπρα και οδηγήθηκε τελικά στο σπάσιμο και τη δημιουργία της «Λαϊκής Ενότητας».

 

Δείτε επίσης

 Φαβορί ο Τζέρεμι Κόρμπιν: “Άγγλος Τσίπρας” ή “Άγγλος Λαφαζάνης”;

Βρετανία- Έκπληξη ο υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας στους Εργατικούς

Ο Μπλερ ξορκίζει την “αριστερή πλατφόρμα” στους Εργατικούς

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ