Διαδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις υπέρ των προσφύγων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν αύριο στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης υπέρ των προσφύγων ενώ την ίδια ώρα έχουν ανακοινωθεί και λιγοστές διαδηλώσεις κατά της φιλοξενίας τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Ήρθε ο καιρός να καταγγείλουμε τα δολοφονικά σύνορα που ανεγείρονται εξ ονόματός μας» γράφουν οι διοργανωτές σε μια σελίδα στο Facebook που είναι αφιερωμένη στην «Ευρωπαϊκή Ημέρα Δράσης για τους Πρόσφυγες». Τις κινητοποιήσεις αυτές στηρίζουν πολλές διεθνείς, μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Στο Λονδίνο, σχεδόν 90.000 άνθρωποι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν στην πορεία που θα ξεκινήσει γύρω στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) από την Παρκ Λέιν και θα φτάσει στην Ντάουνινγκ Στριτ, την κατοικία του Συντηρητικού πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.

Περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν στην Πορτογαλία, όπου θα γίνουν κινητοποιήσεις νωρίς το απόγευμα σε όλες τις μεγάλες πόλεις: τη Λισαβόνα, το Πόρτοτην Κοΐμπρα, τη Φελγκέιρας και το Φάρο.

Στη Γαλλία είναι προγραμματισμένες τέσσερις συγκεντρώσεις στη Νίκαια, τη Μετς, τη Λιόν και την Αβινιόν ενώ στη Βιένη της Αυστρίας η διαδήλωση θα ξεκινήσει στις 18.00. Διαδηλώσεις υπέρ των προσφύγων θα γίνουν επίσης στην Αθήνα, τη Βαρσοβία και την Πράγα.

Στην Πολωνία είναι ωστόσο προγραμματισμένη και μια διαδήλωση της ακροδεξιάς κατά των προσφύγων, όπως και στην Πράγα όπου εκτιμάται ότι η συμμετοχή μπορεί να φτάσει τις 2.000. Κινητοποίηση κατά των μεταναστών θα γίνει και στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, με πρωτοβουλία του Μάριαν Κότλεμπα, του ακροδεξιού κυβερνήτη της επαρχίας Μπάνσκα Μπίστριτσα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Η Γερμανία προσπαθεί να πείσει γειτονικές χώρες να δεχθούν πρόσφυγες

Σταϊνμάιερ: Η μεγαλύτερη πρόκληση στην ιστορία της ΕΕ…

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ