Τούρκοι βουλευτές αψηφούν τον Ερντογάν

Φιλοκούρδοι πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, επιχείρησαν σήμερα να κάνουν πορεία προς μια πόλη της νοτιοανατολικής Τουρκίας για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί την τελευταία εβδομάδα, την ώρα που το κόμμα τους δέχεται πυρά από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και διεξάγεται παράλληλα δικαστική έρευνα σε βάρος του ηγέτη τους.

Η σύγκρουση ανάμεσα σε μέλη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας έχει ενταθεί μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης πυρός τον Ιούλιο που σταμάτησε την ειρηνευτική διαδικασία, η οποία είχε αρχίσει το 2012, και προκάλεσε εκατοντάδες νεκρούς.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και ο ηγέτης του, ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, κατηγορούν τον Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα AKP ότι ενισχύουν τα εθνικιστικά αισθήματα ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου και ασκούν καταστολή στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική Τουρκία.

Ο Ντεμιρτάς και άλλοι βουλευτές του HDP άρχισαν χθες, Τετάρτη, μια πορεία 90 χλμ. προς την πόλη Τσιζρέ της νοτιοανατολικής Τουρκίας αφού δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν την αυτοκινητοπομπή τους. Σήμερα άρχισαν μια καθιστική διαμαρτυρία σ’ ένα λόφο κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ αφού στρατιώτες που κρατούσαν ασπίδες για την καταστολή ταραχών τους εμπόδισαν να συνεχίσουν την πορεία τους, δήλωσαν κομματικοί αξιωματούχοι.

Ο Ντεμιρτάς συνοδεύεται από τον υπουργό αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλί Χαϊντάρ Κοντσά και τον υπουργό Ανάπτυξης Μουσλούμ Ντογάν, οι οποίοι είναι αμφότεροι μέλη του HDP καθώς και της υπηρεσιακής κυβέρνησης που οδηγεί τη χώρα στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Ερντογάν αύξησε επίσης την πίεση επί του HDP, επαναλαμβάνοντας κατηγορίες ότι συνδέεται με το PKK, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

“Αν πάρεις το μέρος της τρομοκρατίας, διατρέχεις τον κίνδυνο να πληρώσεις το τίμημα”, δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου.

Διαβάστε επίσης.

Welt: Ο Ερντογάν διακινδυνεύει ακόμη και έναν εμφύλιο

Βέλγος ευρωβουλευτής: Το κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου να στεγάσει πρόσφυγες

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ