Γιούνκερ: Από αισθητικής πλευράς το μνημόνιο δεν είναι… υπόδειγμα

Στην Ελλάδα επανήλθε κατά τη δευτερολογία του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις» είπε, «η χώρα δεν μπόρεσε λόγω διοικητικών προβλημάτων και άλλων, να απορροφήσει τα κονδύλια που έχουν τεθεί στη διάθεσή της. Και δεν μιλάμε μόνο για τα 35 δισεκ. που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφού ως γνωστόν χρηματοδοτείται από τα διαρθρωτικά ταμεία».

Εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον κ. Ντομπρόβσκις «προσπάθησε να συσσωρεύσει όλους τους ανθρώπινους και διοικητικούς πόρους που χρειάζονται ούτως ώστε ταχύτατα και χάρη στους κανόνες συγχρηματοδότησης να επιτρέψουν στην Ελλάδα να κάνει αυτό που έπρεπε να έχει ήδη κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια και που έκανε τους περασμένους μήνες».

Σχετικά με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ύστερα από το πεντάμηνο των διαπραγματεύσεων ο κ. Γιούνκερ δήλωσε:

«Από αισθητικής πλευράς δεν ισχυρίζομαι ότι είναι υπόδειγμα, αλλά όπως το είχα υποσχεθεί στο Κοινοβούλιο, κάναμε μια αξιολόγηση κοινωνικού αντίκτυπου του ελληνικού Μνημονίου και εκεί δεν υπήρξε ούτε λέξη επ’ αυτού. Εάν είχε υπάρξει, τότε καλά θα είχατε κάνει να μας επικρίνετε».

Αναλογίσθηκε στη συνέχεια εάν το θέμα του ΦΠΑ και του συντελεστή του στον τομέα της εστίασης είναι τεχνικό ή πολιτικό ζήτημα:

«Εμείς παίρνουμε αποφάσεις ως πολιτικοί που είμαστε» δήλωσε. «Ίσως δεν το ξέρετε, γιατί δεν σας το λένε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε κάτι λογικό: Να περικόψει τον αμυντικό προϋπολογισμό. Αυτό θα έπρεπε να το έχει κάνει η ίδια η κυβέρνηση της Ελλάδας. Επίσης, υπάρχει το θέμα της δίκαιης φορολόγησης των πλοιοκτητών. Δεν το είχε προτείνει η ελληνική κυβέρνηση. Εγώ, ο Χριστιανοδημοκράτης Συντηρητικός, εξεπλάγην γιατί άκουγα επί ώρες μία επιχειρηματολογία από τον πρωθυπουργό κατά της δίκαιης φορολόγησης των πλουσιότερων στην Ελλάδα εις βάρος των φτωχότερων. Δεν ήταν ο κ. Τσίπρας που το πρότεινε».

Απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές που έκαναν σχετικές παρεμβάσεις γύρω από την Ελλάδα, δήλωσε: «Μιλήσατε για ειλικρίνεια. Λοιπόν, δεν είναι σωστό να μην ακούτε και τις δύο πλευρές για το ζήτημα. Δεν θέλω να επεκταθώ γι αυτό το ζήτημα, πρόσθεσε, γιατί θα μου πείτε ότι μιλάω για εσωτερικά ελληνικά ζητήματα στη σημερινή μας συζήτηση και δεν πρόκειται να το κάνω».

«Πάντως, ο κ. Τσίπρας ήταν πολύ πιο ευγενικός μαζί μου απ’ ό,τι με σας στην τελευταία συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγες ημέρες. Ναι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν μέρος της πρώην τρόικα. Αν δεν υπήρχε, όμως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Μνημόνιο που θα είχε προκύψει, θα ήταν κατά πολύ επαχθέστερο σε σχέση με αυτό που εξασφάλισε η παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από πολλές απόψεις πρόκειται για ένα Μνημόνιο ελαφρότερο από αυτό που θα είχε διαφορετικά προκύψει» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Η επόμενη κυβέρνηση να σεβαστεί τη συμφωνία

Το φιλί του Γιούνκερ στον Σουλτς – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ