Το ποδόσφαιρο αγκαλιάζει τους πρόσφυγες στη Γερμανία

Η ενσωμάτωση των χιλιάδων προσφύγων στη γερμανική κοινωνία αναμένεται να είναι η επόμενη πρόκληση για τη χώρα. Η ποδοσφαιρική ομάδα ESV Νόιαουμπινγκ το έχει ήδη επιτύχει.

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των προσφύγων που κατέφθασε στη Γερμανία υπολογίζεται σε αρκετές χιλιάδες. Ένα λαμπρό παράδειγμα ενσωμάτωσης προσφύγων αποτελεί η ποδοσφαιρική ομάδα ESV Νόιαουμπινγκ. Πρόκειται για την πρώτη ομάδα προσφύγων στη Βαυαρία, η οποία συμμετέχει τακτικά στους αγώνες ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Σε αυτήν την ομάδα παίζει και ο 18χρονος Χάντι Μιρζαί. Πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψε το Ιράν και έπειτα από ένα πολυτάραχο ταξίδι μέσω της Τουρκίας, της Ελλάδας και των δυτικών Βαλκανίων έφτασε στη Γερμανία. 5000 ευρώ κατάφερε να συγκεντρώσει με τη βοήθεια της οικογένειάς του και να φύγει από το Ιράν, όπου και εκεί ήταν πρόσφυγας. Ο Χάντι κατάγεται από το Αφγανιστάν. «Δεν είχα καλό προαίσθημα. Αλλά σκεφτόμουν συνέχεια το στόχο μου: πρέπει να φτάσω στην Ευρώπη. Έτσι είναι η ζωή. Πρέπει να αγωνίζεσαι συνεχώς. Όταν έφτασα στο Μόναχο ήμουν εντελώς μόνος, χωρίς να έχω κάποιον μαζί μου, κάποιον να με βοηθήσει».

Κάπως έτσι περιγράφει ο νεαρός τον πρώτο καιρό στη Γερμανία. Από τότε έχει περάσει ενάμιση χρόνος. Λίγο μετά την άφιξή του συνάντησε τον προπονητή του Όλαφ Μπούτερμπροντ και ξεκίνησε να παίζει στην ποδοσφαιρική ομάδα. Η προπόνηση δεν είναι μόνο σωματική άσκηση αλλά και ένα είδος παρηγοριάς. «Όταν είμαι μόνος στο σπίτι, θυμάμαι τα παλιά. Δεν μου αρέσει αυτό. Αλλά όταν παίζω ποδόσφαιρο περνάω καλά. Όλοι περνάμε καλά εδώ», εξηγεί ο Χάντι.

Μια κατασταση «win-win»

Η αλληλεγγύη συνεχίζεται όμως και εκτός γηπέδου. Ο Μπούτερμπροντ συνοδεύει τους παίκτες του σε δημόσιες υπηρεσίες, επισκέπτεται μαζί τους εκθέσεις και αγώνες της Μπάγιερν Μονάχου.

Οι νεαροί παίκτες δεν είναι όμως οι μόνοι που επωφελήθηκαν από την πρωτοβουλία του προπονητή τους. Και η ίδια η ομάδα κατάφερε να λύσει ένα πρακτικό πρόβλημα, αυτό της έλλειψης νέων παικτών. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να συμβεί και σε τομείς της γερμανικής οικονομίας.

Η συνεργασία αποδείχθηκε εξαιρετική, τονίζει ο προπονητής. «Οι όποιες επιφυλάξεις ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα. Τα παιδιά της ομάδας είναι πάντα πολύ ευγενικά και εξυπηρετικά. Και στον σύλλογο είναι όλοι πολύ καλοί, μας βοήθησαν πολύ με τα γραφειοκρατικά».

Σήμερα ο Χάντι χειρίζεται πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα, πηγαίνει σχολείο και κάνει μια πρακτική ως πωλητής λιανικής. Για κάποιους παίκτες της ομάδας όμως αυτή η ζωή μπορεί να τελειώσει απότομα, αφού κινδυνεύουν να απελαθούν. Σε αυτούς συγκαταλέγεται και ο Χάντι Μιρζαί.

Πηγή: Deutsche Welle

 

Δείτε επίσης

Μπερμπάτοφ: Είμαστε σαν αδέρφια

Προσφυγόπουλο προσφέρει μπισκότο σε αστυνομικό – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ