Έρευνα BBC: Αντίθετοι στους βομβαρδισμούς της Δύσης Σύροι και Ιρακινοί

Μια έρευνα που δημοσιεύει το βρετανικό δίκτυο BBC φέρνει στο φως ενδιαφέροντα ευρήματα για το πώς βλέπουν την κατάσταση οι κάτοικοι σε Ιράκ και Συρία.

Την ώρα που καραβάνια προσφύγων εγκαταλείπουν τη μέση Ανατολή για την Ευρώπη, και η κυβέρνηση της Γαλλίας συζητά για νέους βομβαρδισμούς εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία οι κάτοικοι των περιοχών πιστεύουν ότι οι επεμβάσεις της Δύσης εντείνουν το αδιέξοδο και ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Το 66% όσων ρωτήθηκαν στο Ιράκ και το 57% στη Συρία πιστεύουν ότι η χώρα τους είναι σε λάθος δρόμο. Από την άλλη, το ¼ των ιρακινών και πάνω από το 1/3 των σύρων που απάντησαν στην έρευνα θεωρούν ότι η χώρα τους κινείται στην πραγματικότητα στη σωστή κατεύθυνση.

Το 56% των κατοίκων αυτών των δύο χωρών αντιτίθενται στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις «συμμαχικές δυνάμεις». Το 84% χαρακτηρίζουν «αρνητική επιρροή» το Ισλαμικό Κράτος.

Η δημοσκόπηση έγινε από την ORB International, εταιρία που πραγματοποιεί έρευνες σε «εύφλεκτες» περιοχές του πλανήτη.

Η έρευνα στο Ιράκ, λέει στο BBC ο Τζόνι Χέραλντ από την ORB, δεν είναι εθνολογικά αντιπροσωπευτική, καθώς περιορίστηκε σε 10 από τις 18 επαρχίες, και δεν εκπροσωπήθηκαν τρεις κουρδικές περιοχές και κάποιες μικρότερες σιιτικές επαρχίες.

Αντίθετα, η εταιρία θεωρεί ότι στη Συρία το δείγμα ήταν αντιπροσωπευτικό. «Δηλαδή, περιλαμβάνει ανθρώπους που ζουν υπό τον έλεγχο του καθεστώτος, υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, της (προσκείμενης στην αλ Κάιντα) αλ Νάσρα, της ευρύτερης αντιπολίτευσης και της YPG (των κούρδων μαχητών)».

Στη Συρία, το 50% είναι αντίθετο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς από τις ξένες δυνάμεις. Σε ποσοστό που ξεπερνά το 25% εκτιμούν τον πρόεδρο Άσαντ ως πολύ ισχυρή θετική επιρροή στη χώρα.  Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας έχει να κάνει με την τοποθέτηση των σύρων απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος. Το 48% πιστεύει ότι είναι «ιδιαίτερα αρνητική» επιρροή, ενώ το 21% των ερωτηθέντων προτιμούν τη ζωή τώρα παρά πριν τον πόλεμο.

Η δημοσκόπηση αποκαλύπτει ότι «η πλειονότητα και στις δύο χώρες είναι αντίθετη στο Ισλαμικό Κράτος, αλλά, επίσης, πιστεύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι «προϊόν» των ξένων κρατών«, λέει ο εκπρόσωπος της ORB. «Η ευρεία αντίθεση στους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, θα έπρεπε να κάνει, επίσης, τους σχεδιαστές πολιτικής να αναθεωρήσουν τη στρατηγική τους«.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ράκκα. Η πόλη της Συρίας στη βόρεια όχθη του Ευφράτη έχει γίνει προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. Το καλοκαίρι υπήρξε στόχος μιας από τις μεγαλύτερες αεροπορικές επιδρομές των ξένων δυνάμεων με επικεφαλής τις ΗΠΑ που έχουν γίνει στη Συρία μέχρι σήμερα. Τι δείχνει η δημοσκόπηση για τους κατοίκους της περιοχής; Λέει ο Τζόνι Χέραλντ στο BBC: «Καλωσορίζουν την ασφάλεια, βλέπουν το Ισλαμικό Κράτος να προσπαθεί να βοηθήσει τους κατοίκους με το ρεύμα, την τροφή, το πετρέλαιο. Από πολλές πλευρές, αυτή είναι μια ιστορία που θέλουν πραγματικά να την πουν…. Οι άνθρωποι δεν εγκαταλείπουν αυτή τη στιγμή τη Ράκκα εξαιτίας του Ισλαμικού Κράτους, την εγκαταλείπουν εξαιτίας των συμμαχικών αεροπορικών επιδρομών«.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το συνολικότερο συμπέρασμα της έρευνας. Οι πλειονότητες των κατοίκων τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία, δε θέλουν τον διαμελισμό των χωρών τους. «Η πλειονότητα», σύμφωνα με την ORB, «πιστεύει ότι παρά τις διαφορές σε δόγματα, είναι ισχυρότεροι μαζί παρά πολεμώντας ο ένας τον άλλον. Ο αυτοπροσδιορισμός «ιρακινός» ή «σύρος» είναι προτιμότερος από το να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως σουνίτης ή σιίτης«.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, ert.gr

 

Δείτε επίσης

Η νέα ζωή του πρόσφυγα που συγκλόνισε τη διεθνή γνώμη – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ