DW: Τον Νοέμβριο η πρώτη αξιολόγηση;

Οι δανειστές εκφ��άζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου ελληνικού προγράμματος θα μπορέσει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο Market News International, το οποίο επικαλείται αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, oι θεσμοί θεωρούν πιθανότερο η αξιολόγηση να ξεκινήσει τον Νοέμβριο. Κατά συνέπεια αναβάλλεται και η συζήτηση για ενδεχόμενες ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ θεωρείται το γεγονός ότι το ΔΝΤ εκφράζει αμφιβολίες για την χορήγηση νέων πιστώσεων στην Ελλάδα. Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο MNI ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν σε πρόσφατη ενημέρωση του συμβουλίου διευθυντών του Ταμείου εξέφρασε σκεπτικισμό για την αποδοτικότητα μιας νέας οικονομικής στήριξης της Ελλάδας, αλλά και για την ενδεχόμενη συμβολή του ΔΝΤ σε αυτή.

Πιθανές ακόμα και διπλές εκλογές στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή όμως είναι εύλογο το ερώτημα αν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα ήταν τελικά για τους πιστωτές έκπληξη ή μια αναμενόμενη εξέλιξη. Τόσο η ηγεσία της ΕΕ όσο και υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να γνώριζαν ήδη από τις αρχές Ιουλίου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα οδηγούσε τη χώρα σε εκλογές εντός του Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πηγές, «τον Ιούλιο θεωρούνταν δεδομένη μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα καθώς και ότι όλα θα εφαρμόζονταν όπως έχει συμφωνηθεί. Σήμερα όμως διαπιστώνεται διάχυτη ανησυχία για την έκβαση των εκλογών, τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά ακόμα και το ενδεχόμενο διπλών εκλογών».

Το πρακτορείο ΜΝΙ αναφέρει επίσης πως οι πιστωτές κατέστησαν σαφές ότι ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών και από την κυβέρνηση που θα προκύψει από αυτές, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να ακολουθήσει κατά γράμμα τους όρους που έθεσαν οι θεσμοί για την χορήγηση του τρίτου χρηματοδοτικού πακέτου. Μόνο υπό αυτή την προϋπόθεση θα εκταμιευθούν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη δόση. Σημειώνεται επίσης ότι και η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να εφαρμόσει συγκεκριμένα μέτρα για να μην θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών.

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Η Μέρκελ συνειδητοποίησε πώς μία ανθρωπιστική κρίση απειλεί την Ευρώπη

Θέμα ελληνικού χρέους θα θέσουν οι ΗΠΑ στην G20

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ