Στη δημοσιότητα e-mail της Χίλαρι Κλίντον με “ευαίσθητο” περιεχόμενο

Περίπου 100 ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον από την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών, από τα περίπου 4.000 που δημοσιοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας, ταξινομήθηκαν αναδρομικά εκ νέου επειδή περιείχαν πληροφορίες που κρίθηκαν εκ των υστέρων ευαίσθητες, σύμφωνα με την αμερικανική διπλωματία.

Σε μια υπόθεση που δηλητηριάζει την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον για τις προεδρικές εκλογές του 2016, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσιοποίησε χθες βράδυ στην ιστοσελίδα του μία νέα σειρά e-mail (4.368 για την ακρίβεια, περίπου 7.000 σελίδες) που στάλθηκαν, λήφθηκαν ή μεταδόθηκαν από μία ιδιωτική ηλεκτρονική διεύθυνση και έναν ιδιωτικό σέρβερ, όταν η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τον Λευκό Οίκο ήταν επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών (2009-2013).

Από την άνοιξη, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι υποχρεωμένο, με δικαστική εντολή, να “καθαρίζει”, να ταξινομεί και να δημοσιοποιεί σταδιακά, κάθε μήνα, εκατοντάδες ή χιλιάδες e-mail από περισσότερα από 30.000 μηνύματα επαγγελματικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της πρώην επικεφαλής του.

Πριν από δεκαπέντε ημέρες, το υπουργείο είχε παραδεχθεί πως περίπου εξήντα από αυτά τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας θα έπρεπε να ταξινομηθούν εκ νέου αναδρομικά, στην κατηγορία “εμπιστευτικά”, τη χαμηλότερη βαθμίδα της δρακόντειας ρύθμισης στον τομέα της επικοινωνίας και της ανταλλαγής πληροφοριών στο εξωτερικό και στο εσωτερικό της αμερικανικής διοίκησης (κυβέρνησης).

Από τις περίπου 7.000 σελίδες που δημοσιοποιήθηκαν χθες βράδυ, “πιστεύω πως υπάρχουν πάνω κάτω 150” σελίδες, ή περίπου εκατό e-mail επιπλέον που ταξινομήθηκαν αναδρομικά σε ανώτερη βαθμίδα, παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου.

Τα e-mail, που είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ταξινομούνται κατά ημερομηνία, από το 2009 μέχρι το 2010. Ορισμένες αναπαραγωγές των ηλεκτρονικών μηνυμάτων έχουν περικοπεί και φέρουν τον χαρακτηρισμό “μερική δημοσίευση”.

Ένας γενικός επιθεωρητής των υπηρεσιών πληροφοριών είναι επιφορτισμένος με αυτή την εργασία επαναταξινόμησης εκ των υστέρων των μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της Κλίντον. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες πως απομένει ένα “25%” του συνόλου της επίσημης αλληλογραφίας της πρώην υπουργού Εξωτερικών το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί.

Η δικαιοσύνη έχει θέσει ως καταληκτική ημερομηνία για τη δημοσίευση όλων των μηνυμάτων τον Ιανουάριο του 2016, λιγότερο από έναν χρόνο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Η Κλίντον απέστειλε, έλαβε ή απάντησε, κατά τη θητεία της ως υπουργός Εξωτερικών, 62.320 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μέσω του ιδιωτικού της e-mail (clintonemail.com) και της κυβερνητικής διεύθυνσης (state.gov) όπως είναι ο κανόνας και όπως έκαναν οι σύμβουλοί της.

Επέστρεψε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε εκτυπώσεις και για ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, τα 30.490 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θεωρεί επαγγελματικά. Η Κλίντον έκρινε πως τα 31.830 e-mail που απέμεναν ήταν προσωπικά και τα διέγραψε από τον ιδιωτικό της σέρβερ.

Πριν από μερικές ημέρες η υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2016 δήλωνε “πεπεισμένη” ότι δεν έχει “ποτέ στείλει ή λάβει πληροφορία που ήταν εμπιστευτική την ώρα της αποστολής ή της παραλαβής της”.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, τη θέτει συχνά στο στόχαστρό της για αυτή την υπόθεση, κατηγορώντας την για έλλειψη διαφάνειας. Ένας από τους αντιπάλους της, ο δισεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ, την έχει μάλιστα χαρακτηρίσει “αναξιόπιστη” εξαιτίας αυτής της πολεμικής.

 

Διαβάστε επίσης:

Σε πτωτικά επίπεδα κινείται το ποσοστό της Χίλαρι Κλίντον

Στίγκλιτς: Η Αριστερά σε ΗΠΑ – Ευρώπη να αναλάβει δράση

Ο Ομπάμα θα εμφανιστεί σε τηλεοπτική σειρά επιβίωσης στην άγρια φύση

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ