«Σημαντική πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες στην Κολομβία»

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας έχουν προχωρήσει περισσότερο μέσα στις τελευταίες εβδομάδες από ότι επί μήνες τον περασμένο χρόνο, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, καθώς η κυβέρνησή του συνεχίζει τις προσπάθειες για να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος ο οποίος διαρκεί πέντε δεκαετίες στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Η κυβέρνηση διεξάγει διαπραγματεύσεις με την οργάνωση αυτή των ανταρτών από τα τέλη του 2012.

«Μέσα στις τελευταίες δύο ή τρεις εβδομάδες, έχουμε προχωρήσει πολύ περισσότερο από ότι είχαμε προχωρήσει σχεδόν σε έξι μήνες την περασμένη χρονιά», είπε ο πρόεδρος Σάντος σε δηλώσεις του στην Μπογκοτά.

Ηγετικά στελέχη των FARC δήλωσαν ότι οι διαπραγματεύσεις «κινούνται στην κατεύθυνση μιας οριστικής συμφωνίας» κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στην Αβάνα, όπου διεξάγονται οι συνομιλίες.

Οι αντιπροσωπείες μέχρι στιγμής έχουν καταλήξει σε συμφωνίες για ζητήματα όπως η μεταρρύθμιση της κατανομής της γης, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ναρκωτικών και η συμμετοχή των πρώην ανταρτών στην πολιτική ζωή. Το τρέχον διάστημα διαπραγματεύονται ακανθώδη ζητήματα όπως η καταβολή αποζημιώσεων στα θύματα του πολέμου και το οριστικό τέλος των εχθροπραξιών.

Ο πόλεμος στην Κολομβία διαρκεί 51 χρόνια, έχει στοιχίσει τη ζωή 220.000 και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια πολίτες.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκινά την 11η Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ανησυχία ΗΠΑ για την ένταση στα σύνορα Βενεζουέλας – Κολομβίας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ