• Μακρόν: Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς εξίσωση των δημοσιονομικών

  11:09 πμ, Δευτέρα 31 Αυγ 2015 11:09 πμ, Δευτέρα 31 Αυγ 2015

  Υπέρ μιας ριζικής ανανέωσης της ΕΕ και της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung. Μια ευρωζώνη στην οποία τα ισχυρά κράτη θα βοηθούν τα πιο αδύναμα, ένας ισχυρός «ευρω-επίτροπος» στις Βρυξέλλες και ένας μεγαλύτερος προϋπολογισμός για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

  «Δεν μπορεί να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς την εξίσωση των δημοσιονομικών (των χωρών μελών)! Οι ισχυροί πρέπει να βοηθήσουν», τόνισε.

  Ο κ. Μακρόν εξήγησε την πρόταση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ σχετικά με τη δημιουργία μιας κοινής οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη.

  «Της ευρωκυβέρνησης θα ηγείται ένας επίτροπος με ευρείες εξουσίες», εξήγησε. «Δεν θα πρόκειται απλώς για έναν υπουργό αρμόδιο για τα δημοσιονομικά στο εσωτερικό της ευρωζώνης, αλλά για κάποιον που θα προσφέρει πόρους για επενδύσεις ή θα έχει λόγο στην εργασιακή πολιτική» των κρατών της ευρωζώνης.

  Σύμφωνα με τον ίδιο, ο επίτροπος αυτός θα πρέπει να διαθέτει σημαντικά περισσότερα οικονομικά μέσα απ’ ό,τι μέχρι τώρα: «Όσο μεγαλύτερος ο προϋπολογισμός, τόσο πιο αξιόπιστη θα είναι η Ευρώπη». Επίσης ο Μακρόν κρίνει ότι περισσότερα χρήματα είναι απαραίτητα ώστε να προστατευθούν τα κράτη μέλη από τις οικονομικές αναταράξεις, αλλά και για να προωθηθούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις στις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης.

  Σημείωσε ακόμα ότι η πρότασή του «απαιτεί από τη Γερμανία να σπάσει κάποια ταμπού», καθώς μέχρι τώρα το Βερολίνο απορρίπτει κατηγορηματικά τα σχέδια για μια λεγόμενη ένωση μεταφοράς χρημάτων.

  Πάντως ο Γάλλος υπουργός προειδοποίησε: «Αν τα κράτη μέλη, όπως πριν, δεν είναι έτοιμα να δεχθούν ένα είδος μεταφοράς χρημάτων στο εσωτερικό της ευρωζώνης, μπορούμε να ξεχάσουμε το ευρώ και την ευρωζώνη!».

  Όμως ο Γάλλος υπουργός επιθυμεί ο νέος αυτός επίτροπος να βρίσκεται υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο: «Αυτό θα πρέπει να το αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μια νέα επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ευρωβουλευτές οι χώρες των οποίων ανήκουν στην ευρωζώνη».

  Πρότεινε ακόμα η ριζική αυτή μεταρρύθμιση να οριστικοποιηθεί με μια ευρωπαϊκή συνθήκη ως το 2019, το αργότερο. Έπειτα από τις σχετικές προετοιμασίες θα μπορούσαν οι αλλαγές να εφαρμοστούν ήδη από το φθινόπωρο του 2017, μετά τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία.

  «Επιθυμούμε την επανίδρυση της Ευρώπης», υπογράμμισε ο Γάλλος υπουργός. Η κρίση στην ευρωζώνη, οι διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα έδειξαν ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να συνεχίσει να πορεύεται με τον ίδιο τρόπο. «Η τρέχουσα κατάσταση οδηγεί στην αυτοκαταστροφή», εκτίμησε, προσθέτοντας ότι «οι φυγόκεντρες δυνάμεις είναι πολύ ισχυρές τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά».

  Ο κ. Μακρόν πιστεύει ότι η γενιά του βρίσκεται μπροστά στο ερώτημα: «Θέλουμε να είμαστε οι επανιδρυτές της Ευρώπης ή οι νεκροθάφτες της;»

  Πηγή: ΑΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης:

  DW: Επιθυμητός ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας διεθνώς

  Ο Ντράγκι "ξεχνά" το Grexit και ανησυχεί για την Κίνα

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα