DW: Επιθυμητός ο ηγετικός ρόλος της Γερμανίας διεθνώς

Παρά τη διαμφισβητούμενη πολιτική της Άνγκελα Μέρκελ στο ελληνικό και σε άλλα κομβικής σημασίας διεθνή ζητήματα, εξακολουθεί να διατυπώνεται το αίτημα να διαδραματίσει η Γερμανία πιο ενεργό ρόλο διεθνώς.

Οι διεθνείς επιφυλάξεις και οι φόβοι μπροστά στο ενδεχόμενο να διεκδικήσει και πάλι η Γερμανία ισχυρότερο ρόλο στο διεθνές γίγνεσθαι φαίνεται να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό παρελθόν. Αυτό καταδεικνύει τουλάχιστον έρευνα της γερμανικής Εταιρείας για τη Διεθνή Συνεργασία (GIZ) για την πρόσληψη της Γερμανίας διεθνώς, από την οποία προκύπτει ότι στο εξωτερικό διατυπώνεται η επιθυμία να ενισχύσει η Γερμανία τον ηγετικό της ρόλο.

Όπως διευκρίνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο Deutschlandradio Kultur ο Αντρέας φον Σούμαν, διευθυντής του τμήματος πολιτικής επικοινωνίας και στρατηγικού μάρκετινγκ της GIZ, «υπάρχει πολύ μεγάλη προσδοκία ότι όταν η Γερμανία παίζει ισχυρότερο ρόλο σε διεθνείς διενέξεις, αλλά και στην επεξεργασία διεθνών καταστατικών, για παράδειγμα στον τομέα του περιβάλλοντος, αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων».

Οι διεθνείς εξελίξεις επηρέασαν λίγο την εικόνα της Γερμανίας

Όπως είπε ο Αντρέας φον Σούμαν, μία παρόμοια έρευνα είχε διεξαχθεί από την εταιρεία GIZ προ τριετίας. Τα συμπεράσματα της νέας έρευνας τον εξέπληξαν. Όπως εξήγησε, «αν και ο ρόλος της Γερμανίας στον κόσμο άλλαξε αισθητά τα τελευταία τρία χρόνια, εξακολουθεί να υπάρχει μια πολύ θετική αντίληψη όσον αφορά το ρόλο που παίζει η χώρα στη διεθνή σκηνή, η αλλαγή δηλαδή είχε μικρή επίδραση».

Τα συμπεράσματα των ερευνητών της GIZ εξήχθησαν στη βάση ποιοτικής έρευνας, η οποία περιλάμβανε συνεντεύξεις με 179 άτομα από 26 χώρες. Η μέθοδος της επιλογής των προσώπων ήταν πολύ απαιτητική και σύνθετη σύμφωνα με τον Αντρέας φον Σούμαν, ο οποίος διευκρίνισε ότι «έχουμε από πολιτικούς, μέχρι οικονομολόγους, συνδικαλιστές, καλλιτέχνες και άλλους ενεργούς εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Με αυτούς προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα καλό μείγμα».

Για τις ανάγκες της έρευνας ρωτήθηκαν άτομα που διατηρούν σχετικά στενή σχέση με τη Γερμανία, αλλά και ορισμένοι οι οποίοι έχουν διαμορφώσει την εικόνα που έχουν για τη χώρα από τα μέσα ενημέρωσης της πατρίδας τους.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Φάιμαν: Η ΕΕ να οργανώσει κέντρα προσφύγων σε Ελλάδα και Ιταλία

Αποδοκίμασαν τον Γάλλο πρωθυπουργό και έγινε μούσκεμα από τον ιδρώτα – ΦΩΤΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ