Φινλανδία: Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε τις Βαλτικές

Η Φινλανδία δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί της τρεις Βαλτικές χώρες, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, ακόμα κι σε περίπτωση ανάγκης, διαμήνυσε  ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νινίστο, εν μέσω της εμφύλιας σύρραξης στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία.

«Κάθε τόσο, ακούμε την ιδέα πως η Φινλανδία θα μπορούσε να είναι εν μέρει υπεύθυνη για την υπεράσπιση των Βαλτικών», όμως «η Φινλανδία δεν είναι σε θέση να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας που η ίδια δεν έχει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νινίστο κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με ομάδα φινλανδών πρεσβευτών.

Οι τρεις Βαλτικές, μέρος της Σοβιετικής Ένωσης έως την κατάρρευσή της, βρίσκονται ουσιαστικά σε κατάσταση συναγερμού λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, καθώς ανησυχούν για νέα ρωσική επεκτακτικότητα στην Ανατολική Ευρώπη, περιοχή την οποία η Μόσχα αντιλαμβάνεται ως παραδοσιακή σφαίρα επιρροής της.

Σε αντίθεση με τις Βαλτικές χώρες, η Φινλανδία δεν έχει ενταχθεί στο NATO και παρά με δεδομένο ότι μοιράζεται με τη Ρωσία σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον μεγάλο γείτονά της στα ανατολικά.

«Τα ανατολικά μας σύνορα με τη Ρωσία είναι μακρύτερα από τα σύνορα όλων των NATOϊκών χωρών μαζί. Αν μια χώρα με λίγο πάνω από 5 εκατομμύρια κατοίκους είναι υπεύθυνη για την άμυνά της έχει αρκετή ευθύνη να σηκώσει», συμπλήρωσε.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Μέρκελ- Ολάντ- Ποροσένκο για την Ουκρανία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ