Έχασαν σε 7 μέρες 182 δισ. δολάρια

Το ρητό λέει ότι όταν φτερνίζονται οι ΗΠΑ κρυολογεί η υφήλιος, όμως όπως καταδεικνύουν οι τελευταίες εξελίξεις στα χρηματιστήρια, όταν φτερνίζεται η Κίνα οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου παθαίνουν πνευμονία, καθώς μόλις μέσα σε μία εβδομάδα οι 400 πιο πλούσιοι (πολλοί είναι Αμερικανοί) έχασαν συνολικά 182 δισεκατομμύρια δολάρια!

Αυτοί που υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημίες μετά τις εξελίξεις στην κινεζική οικονομία που επηρέασαν άμεσα το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, δεν είναι άλλοι από τους Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Τζεφ Μπέζο και Γουόρεν Μπάφετ.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής που έφτασε στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων έξι ετών, το πρόσφατο κραχ στα κινεζικά χρηματιστήρια και η υποτίμηση του γιουάν, κλόνισαν τον παντοδύναμο δείκτη Dow Jones ο οποίος έπεσε 1.000 μονάδες μέσα σε μία εβδομάδα παρασέρνοντας μαζί του τις περιουσίες των πλουσιότερων Αμερικανών, αλλά και των πλουσιότερων Κινέζων.

Οι μεγάλοι χαμένοι

Στους μεγάλους χαμένους της Δύσης συμπεριλαμβάνονται, εκτός από τους προαναφερθέντες, ο Λάρι Πέιτζ και ο Σεργκέι Μπριν της Google, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, τα αδέλφια Κοχ, ο Μεξικανός Κάρλος Σλιμ και ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας Zara, Ισπανός Αμάνσιο Ορτέγα. Οι δύο Κινέζοι που έχασαν τα περισσότερα είναι ο Λου Γκουανκτσιού και ο επιχειρηματίας στον χώρο της τεχνολογίας, Χε Σιανγκτζιάν.

Η πιο εφιαλτική ημέρα για τους Αμερικανούς μεγιστάνες του πλούτου ήταν, σύμφωνα με τα στοιχεία, η Παρασκευή, όταν ο Dow Jones έπεσε 500 μονάδες και έτσι χάθηκαν συνολικά 76 δισεκατομμύρια δολάρια!

Οι απώλειες της Παρασκευής μάλιστα αποτελούν ορόσημο καθώς η συνολική περιουσία των 400 πλουσιότερων έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φτάνοντας τα 3,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Παρά ταύτα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι αναλυτές θεωρούν πως η πτώση της προηγούμενης εβδομάδας είναι μια αναμενόμενη εξέλιξη καθώς οι αγορές μετοχών μέχρι τώρα είχαν πάρει φωτιά και η καμπή κάποια στιγμή θα ερχόταν.

Η προειδοποίηση

Συγκεκριμένα ο βραβευμένος με Νόμπελ οικονομολόγος Ρόμπερτ Σίλερ, ο οποίος αναμένει έναν καλό ρυθμό ανάπτυξης στην Κίνα, είχε εδώ και καιρό προειδοποιήσει ότι η θερμοκρασία στις αγορές είχε ανέβει επικίνδυνα φέτος και όπως δήλωσε στο NBC, είναι πιθανό η κατρακύλα να συνεχιστεί καθώς οι τιμές των μετοχών πέφτουν.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλευτικού τομέα της εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης περιουσίας, Aspiriant, Τζον Κόλινς είπε: «Μια εβδομάδα σαν κι αυτή αφήνει μια εξαιρετικά κακή αίσθηση, όμως εάν κάνει κάποιος ένα βήμα πίσω και κοιτάξει τη γενικότερη εικόνα, αυτή δεν είναι μια καταστροφή με κανέναν τρόπο. Γι’ αυτούς είναι απλά ένα μερικό ποσοστό, παρότι τα 182 δισεκατομμύρια είναι ένα μεγάλο νούμερο».

Παρά την παρηγοριά των ασθενών όμως που προσφέρουν οι αναλυτές και οι σύμβουλοι, οι αγορές έχουν γίνει ιδιαίτερα ανήσυχες για το μέλλον καθώς, σύμφωνα με το Ρόιτερς, πέραν της Κίνας που παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, τρία είναι τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, η πιθανή αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED), τα οικονομικά στοιχεία που θα δώσει αύριο η Γερμανία, τα οποία αποτελούν ένδειξη για το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, και φυσικά οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ

Οι δέκα μεγαλύτεροι χαμένοι της Παρασκευής

  • Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής του Facebook: ζημιά 1,9 δισ. δολάρια (έχασε άλλα 2 δισ. την Πέμπτη), περιουσία 37,8 δισ. δολάρια.
  • Τζεφ Μπέζος, διευθύνων σύμβουλος της Amazon: ζημιά 1,8 δισ. δολάρια, περιουσία 44,2 δισ.
  • Γουόρεν Μπάφετ, διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway: ζημιά 1,7 δισ. δολάρια (3,6 δισεκατομμύρια για όλη την εβδομάδα), περιουσία 63,4 δισ. δολάρια.
  • Λάρι Πέιτζ, ιδρυτής της Google: ζημιά 1,6 δισ. δολάρια, περιουσία 34,1 δισ. δολάρια.
  • Σεργκέρι Μπριν, ιδρυτής της Google: ζημιά 1,6 δισ. δολάρια, περιουσία 33,7 δισ. δολάρια.
  • Κάρλος Σλιμ, μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών: ζημιά 1,5 δισ. δολάρια, περιουσία 58,7 δισ. δολάρια.
  • Αμάνσιο Ορτέγα, ιδιοκτήτης της αλυσίδας Zara: ζημιά 1,4 δισ. δολάρια, περιουσία 69,1 δισ. δολάρια.
  • Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft: ζημιά 1,4 δισ. δολάρια, περιουσία 82,4 δισ. δολάρια.
  • Ντέιβιντ Κοχ, αντιπρόεδρος της Koch Industries: ζημιά 1,3 δισ. δολάρια, περιουσία 50,6 δισ. δολάρια.
  • Τσαρλς Κοχ, διευθύνων σύμβουλος της Koch Industries: ζημιά 1,3 δισ. δολάρια, περιουσία 50,6 δισ.

Πηγή: Έθνος

Δείτε επίσης:

Κίνα και εκλογές γκρεμίζουν το χρηματιστήριο

Πτωτικά άνοιξε ο Nikkei στο Τόκιο

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ