Οι μετανάστες μαζικά εισέρχονται στη Σερβία από τα Σκόπια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς θα συναντηθεί, σήμερα, στη Γευγελή με τον υπουργό Εσωτερικών των Σκοπίων (στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η αστυνομία) Μίτκο Τσάβκοφ.

 Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών των Σκοπίων, οι υπουργοί των δύο χωρών θα συζητήσουν και θα εξετάσουν την τρέχουσα κατάσταση στα σύνορα με την Ελλάδα.

Τα Σκόπια κήρυξαν, την περασμένη Πέμπτη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα νότια και βόρεια σύνορα της, λόγω των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και έστειλε στα σύνορα της με την Ελλάδα αστυνομία και στρατό για να εμποδίσει χιλιάδες πρόσφυγες που είχαν καταφθάσει στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής να εισέλθουν στο έδαφός της.

Στην ουδέτερη ζώνη εκτυλίχθηκαν δραματικές και χαοτικές σκηνές, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν ακόμη και βόμβες κρότου-λάμψης για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στο έδαφος των Σκοπίων.

Τελικά, μετά την κατακραυγή, οι δυνάμεις ασφαλείας των Σκοπίων στην ουδέτερη ζώνη υποχώρησαν και επέτρεψαν τη μαζική είσοδο μεταναστών στο έδαφος της χώρας, οι οποίοι, από τη Γευγελή επιβιβάστηκαν σε τρένα, λεωφορεία και ταξί και μετέβησαν στο Ταμπάνοβτσε, στα βόρεια σύνορα των Σκοπίων, απ’ όπου εισήλθαν πεζή στη Σερβία.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, από τη Γενεύη όπου εδρεύει, περισσότεροι από 7.000 μετανάστες έφτασαν στη Σερβία τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή, αφού διέσχισαν τα Σκόπια.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημειώνει ότι οι μετανάστες αυτοί έφθασαν στη Σερβία, αφού κατάφεραν να περάσουν από την Ελλάδα στα Σκόπια και να πάρουν το τρένο στη Γευγελή. Αναφέρει ακόμη ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τις Αρχές των Σκοπίων πως θα αφήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους για τους πρόσφυγες.

Την ουδέτερη ζώνη και τη συνοριακή γραμμή των Σκοπίων με την Ελλάδα επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Άμυνας των Σκοπίων Ζόραν Γιόλεφσκι, όπου είχε συναντήσεις με αξιωματικούς του Στρατού σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στα σύνορα.

Ο Στρατός των Σκοπίων έστησε δύο σκηνές κοντά στην ουδέτερη ζώνη ώστε να γίνεται και εκεί η καταγραφή των προσφύγων που εισέρχονται στο έδαφος της χώρας, για να επιταχύνεται η διαδικασία.

Στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής φθάνουν κατά εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και μετανάστες για να εισέλθουν στα Σκόπια και από εκεί να συνεχίσουν προς τη Σερβία.

 

Δείτε επίσης:

Συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ για το μεταναστευτικό

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ