Ο βελγικός Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα

Εκτενείς αναφορές στη διενέργεια πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα φιλοξενεί σήμερα ο γαλλόφωνος βελγικός Τύπος.

Η εφημερίδα LE SOIR, κυκλοφορεί με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το νέο χτύπημα πόκερ του Τσίπρα». Στο πρωτοσέλιδο άρθρο της, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγκάστηκε να υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών, παρά τις προεκλογικές του εξαγγελίες με τις οποίες είχε υποσχεθεί μια σχεδόν «κοπερνίκεια αλλαγή» στους ψηφοφόρους, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και «την κάθοδο στην κόλαση» που η επιλογή αυτή θα επέφερε για τη χώρα.

«Η ανάληψη του κινδύνου προσφυγής στις κάλπες και η αντιμετώπιση των ψηφοφόρων που ενδέχεται να αισθάνονται προδομένοι, αποτελούν μια τακτική επιλογή, καθώς η νέα συμφωνία με τους δανειστές δεν έχει αρχίσει να παράγει ακόμα τα αποτελέσματά της από πλευράς επιβαρύνσεων (φορολογικών και άλλων) για τους πολίτες»  εκτιμά η Soir. «Εφόσον επανεκλεγεί, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να δείξει ότι είναι σε θέση να εφαρμόσει τη συμφωνία, αλλά και να διασφαλίσει την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, το προεκλογικό μήνυμα μετάβασης από τη δυστυχία των μνημονίων στην ελπίδα, όπως παρουσιάστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν αρκεί πλέον» σχολιάζει η Soir και καταλήγει λέγοντας ότι εφόσον κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να επιδείξει έργο και να αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες.

«O Αλέξης Τσίπρας προσβλέπει στην απόλυτη πλειοψηφία», είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της LIBRE BELGIQUE. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι σκοπός του πρωθυπουργού είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης που έχει προκύψει λόγω της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, αλλά και να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή προς την κυβέρνησή του, ενόψει των δύσκολων πολιτικών λιτότητας που καλείται να εφαρμόσει. Το άρθρο καταλήγει σημειώνοντας,  ότι σκοπός του Έλληνα πρωθυπουργού είναι η απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, αλλά αντιμετωπίζει αφενός την εσωκομματική αντιπολίτευση η οποία τον κατηγορεί ότι προσπαθεί να την παγιδεύσει, αφετέρου τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και λοιπών κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι προχωρά σε πρόωρες εκλογές επειδή αδυνατεί να ελέγξει το κόμμα του.

Όσον αφορά, εξάλλου, τα δημοσιεύματα στα ηλεκτρονικά μέσα ευρωπαϊκής ενημέρωσης, δημοσίευμα του POLITICO σχολιάζει ότι οι εκλογές δίνουν τη δυνατότητα στον Έλληνα πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, αν και η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι αβέβαιη, καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μεν πρώτο κόμμα, αλλά θα χρειαστεί πολιτικές συμμαχίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Επισημαίνονται ακόμη οι κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία λόγω των πρόωρων εκλογών και της συνακόλουθης αβεβαιότητας, καθώς το πλήγμα από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων δεν έχει ακόμα επουλωθεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

DW: Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

 

 

 

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ