DW: Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

«Οι δανειστές ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να τηρήσει τους όρους για λιτότητα» (Die Zeit). «Μετά την παραίτηση και λίγο πριν τις εκλογές» (tagesschau.de). «Τι μας ετοιμάζει τώρα ο Αλέξης Τσίπρας;» (Bild). «Η παραίτηση Τσίπρα ανοίγει τον δρόμο για την προσφυγή στις κάλπες» (SZ). Αυτοί είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών μέσων ενημέρωσης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα.

Εκτός από τα εκτενή ρεπορτάζ, τις ανταποκρίσεις από την Αθήνα και τα σχόλια, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης φιλοξενούν σήμερα δηλώσεις γερμανικών πολιτικών που εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου να εγκαταλείψει τον δρόμο της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα.

Η Bild φιλοξενεί δήλωση του χριστιανοκοινωνιστή και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προειδοποιεί ότι «ο Αλέξης Τσίπρας δεν πρέπει να παρεκκλίνει της μεταρρυθμιστικής πορείας με αφορμή τις εκλογές». Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, δηλώνει στην ίδια γερμανική εφημερίδα ότι «η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές δεν πρέπει να επινοήσει τεχνάσματα και να υποστηρίξει ότι ουδεμία σχέση έχει με τις συμφωνίες που υπέγραψαν οι προκάτοχοί της».

Οι εκλογές επιθυμητή επιλογή για τους εταίρους

Το Spiegel Online σημειώνει ότι «τόσο οι ευρωπαίοι εταίροι όσο και ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζουν ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να επιβάλει τους όρους της συμφωνίας και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. Μια μετριοπαθής, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή, θα ήταν για τους ευρωπαίους εταίρους η επιθυμητή επιλογή».

Διαφορετική άποψη έχει, ωστόσο, ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της γερμανικής Βουλής, Χανς Μίχελμπαχ, ο οποίος κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την παραίτησή του βλάπτει τη χώρα και ότι προκαλεί αβεβαιότητα τη στιγμή που θα ήταν απαραίτητη μια συνεπής και βαθιά πορεία μεταρρυθμίσεων. Η απόφαση Τσίπρα «σημαίνει πάγωμα των μεταρρυθμίσεων επί εβδομάδες», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ τόνισε στη γερμανική ραδιοφωνία ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα ήταν απαραίτητη για να αποκτήσει το κόμμα του «μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Ο κ. Ρίξινγκερ θεωρεί πάντως δεδομένη την εκλογική επιτυχία του Τσίπρα.

«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» οι εκλογές για τον Τσίπρα;

Λεπτό προς λεπτό τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν και τις διεργασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Το Spiegel Online εμφανίζεται πεπεισμένο ότι με τις πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να «βγάλει από τη μέση» τους εσωκομματικούς του αντιπάλους. Όμως εκείνοι ιδρύουν δικό τους κόμμα και ενδέχεται να του προκαλέσουν προβλήματα», σημειώνει.

To γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει ότι οι εκλογές είναι για τον Αλέξη Τσίπρα και «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με όσους καταψήφισαν τις μεταρρυθμίσεις και αμφισβήτησαν τις επιλογές του. Το πρακτορείο επικαλείται κύκλους της Αριστερής Πλατφόρμας, σύμφωνα με τους οποίους το νέο κίνημα θα κληθεί να δώσει φωνή στο 62% των Ελλήνων που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα. Όμως το κίνημα αυτό αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα χρηματοδότησης, καταλήγει το dpa.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Βίζερ: Οι εκλογές στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν το πακέτο βοήθειας

Μέρκελ: Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης…

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ