• Σοσιαλιστές, Αριστεροί και Πράσινοι στηρίζουν το αίτημα Τσίπρα για εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου

  8:14 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015 8:14 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015

  «Καλωσορίζω θερμά την πρόταση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να συμμετάσχει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην αξιολόγηση της εφαρμογής της δανειακής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στον ΕΜΣ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Γκάμπι Τσίμερ, πρόεδρος της πολιτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/NGL) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

  «Η συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως άμεσου αντιπροσώπου των λαών της ΕΕ στην αντιμετώπιση της κρίσης έπρεπε να είχε συμβεί εδώ και πολύ καιρό. Θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο μικρό βήμα για τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής στην Ευρωζώνη. Θα ζητήσω από τον κ. Σουλτς να θέσει το ζήτημα στην ημερήσια διάταξη της πρώτης μας διάσκεψης προέδρων μετά τη θερινή διακοπή -της λειτουργίας του ΕΚ-, ώστε να καθοριστεί μια κοινή θέση», σημείωσε.

  «Χαιρετίζουμε την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο ως ένας πέμπτος θεσμός υπεύθυνος για την αξιολόγηση του νέου μνημονίου της Ελλάδας. Το ΕΚ έχει απαιτήσει έναν ισχυρότερο ρόλο στην επιτήρηση των πολιτικών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο των μνημονίων και έχει επικρίνει τις αποφάσεις που είχε λάβει η Τρόικα στο παρελθόν χωρίς ιδιαίτερη εποπτεία. Είναι ευθύνη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να επιμείνει σε μια εφαρμοστική πολιτική που θα λαμβάνει υπόψη πλήρως τους συμφωνημένους ευρωπαϊκούς στόχους και τις ευρωπαϊκές αξίες».

  «Καλούμε τον πρόεδρο Σουλτς να θέσει την πρόταση του πρωθυπουργού Τσίπρα στους αντιπροέδρους του ΕΚ και στους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων το συντομότερο δυνατόν. Καλούμε τους υπόλοιπους τέσσερις θεσμούς να διευκολύνουν την ταχεία υιοθέτηση μιας συμφωνίας μεταξύ των υπολοίπων θεσμών με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό».

  «Είναι πια καιρός να ενισχυθεί η δημοκρατική και η κοινοβουλευτική ευθύνη στο ευρωπαϊκό επίπεδο ως απάντηση στους εντεινόμενους εθνικισμούς που ωφελήθηκαν από μια υπερβολικά τεχνοκρατική προσέγγιση σε ιδιαίτερα πολιτικά και κοινωνικά πολύ ευαίσθητα θέματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας ευρωπαϊκής κρίσης», ανέφεραν για την πρόταση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, ο Ράινχαρντ Μπιτικόφερ και η Μόνικα Φρασόνι, οι συμπρόεδροι της πολιτικής ομάδας Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία στο ΕΚ.

  Νωρίτερα, την πλήρη στήριξή του στο αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη διαδικασία αξιολόγησης της εφαρμογής της νέας δανειακής συμφωνίας, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα στον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν χθες. Αυτό δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές προσκείμενες στο γραφείο του Τζιάνι Πιτέλα από τις Βρυξέλλες.

  Διαβάστε επίσης:

  Στηρίζει ο Πιτέλα την εμπλοκή του Ευρωκοινοβουλίου στην αξιολόγηση

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα