• Σβόμποντα: Σκάνδαλο η απουσία κοινής μεταναστευτικής πολιτικής

  12:46 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015 12:46 μμ, Πέμπτη 20 Αυγ 2015

  Περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητά ο πρώην αυστριακός ευρωβουλευτής Χ. Σβόμποντα και χαρακτηρίζει ντροπή και σκάνδαλο την απουσία κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, αναφέρει η Deutsche Welle.

  Για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη ο αυστριακός πρώην ευρωβουλευτής Χάνες Σβόμποντα πιστεύει ότι η Γερμανία θα έπρεπε να αναλάβει ηγετικό ρόλο. «Όπως και στο ελληνικό ζήτημα έτσι και στο ζήτημα των προσφύγων το Βερολίνο θα έπρεπε να αναλάβει τα ηνία», εκτιμά ο έμπειρος σοσιαλδημοκράτης πολιτικός σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία (DLF). Σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι η Ευρώπη πρέπει να αναζητήσει από κοινού λύση στο πρόβλημα, το οποίο όσο περνά ο χρόνος εντείνεται.

  «Η Ευρώπη πρέπει να δράσει. Είναι ντροπή και σκάνδαλο ότι δεν υπάρχει μια κοινή ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική. Μια επίλυση του προβλήματος είναι εφικτή αρκεί να συμφωνήσουμε σε μια ενιαία στρατηγική», τονίζει ο Χάνες Σβόμποντα.

  Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να υποδεχθούν πρόσφυγες και απορρίπτουν την εφαρμογή ενός συστήματος ποσόστωσης για μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ. Ο αυστριακός πολιτικός θεωρεί απαράδεκτη την πολιτική συγκεκριμένων κυβερνήσεων στο εν λόγω θέμα: «Ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες λένε ευθαρσώς ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό τους, δεν ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι, από που έρχονται και άλλα παρόμοια. Τέτοια επιχειρήματα ακούμε ωστόσο και από δυτικοευρωπαίους πολιτικούς, στην Βρετανία, αλλά και την Πολωνία. Δεν νοείται οι χώρες αυτές να λαμβάνουν από την ΕΕ οικονομικές ενισχύσεις, που επωμίζονται κυρίως εύρωστες οικονομίες όπως η Γερμανία και η Αυστρία, και εκείνες να μην θέλουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, είναι αλληλεγγύη μονόδρομος».

  Οικονομική στήριξη φτωχών βαλκανικών χωρών

  Ο Χάνες Σβόμποντα αναφορικά με το ζήτημα της Ιταλίας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν νησιά όπως η Λαμπεντούζα, επισημαίνει ότι η υπόλοιπη χώρα δεν υποδέχεται περισσότερους μετανάστες από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία οι οποίες φιλοξενούν τους περισσότερους μετανάστες στην ΕΕ σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ορισμένες βαλκανικές χώρες όσον αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός τονίζει «Τα πιο φτωχά κράτη χρειάζονται μεγαλύτερη στήριξη στην υποδοχή των προσφύγων έτσι ώστε να μην διοχετεύουν απλά τους μετανάστες σε γειτονικά τους κράτη. Θα πρέπει να ενισχύσουμε οικονομικά χώρες όπως την ΠΓΔΜ και τη Σερβία, που έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους με τους χιλιάδες μετανάστες που φθάνουν εκεί καθημερινά. Χρειάζεται μια δίκαιη ανακατανομή και των οικονομικών βαρών», καταλήγει ο Χάνες Σβόμποντα.

  Πηγή: Deutsche Welle

  Δείτε επίσης

  Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα Δωδεκάνησα

  Έδεσε το "Ελ. Βενιζέλος" στον Πειραιά

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα