Πρόταση για πρόωρες εκλογές 1η Νοεμβρίου στην Τουρκία

H εκλογική επιτροπή στην Τουρκία πρότεινε τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών την 1η Νοεμβρίου προκειμένου να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο μετά και την αποτυχία των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου τερμάτισε επίσημα τις προσπάθειες εξεύρεσης ενός μικρότερου εταίρου για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού την Τρίτη, δύο και πλέον μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, επιστρέφοντας την εντολή στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί αναπόφευκτα σε νέες εκλογές, μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

“Τα κόμματα θέτουν τις δικές τους απόψεις για την προτεινόμενη ημερομηνία και μετά θα επιδιωχθεί μια συμφωνία. Η 1η και η 22α Νοεμβρίου είναι ημερομηνίες κατάλληλες για εμάς”, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKΡ) του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η πολιτική αβεβαιότητα, σε συνδυασμό με μια αύξηση της δράσης ένοπλων οργανώσεων, έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και νωρίς σήμερα βύθισε την τουρκική λίρα σε ιστορικό χαμηλό 3 προς 1 έναντι του δολαρίου – μια βουτιά περίπου 22% μέχρι στιγμής φέτος.

Βουτά η τούρκικη λίρα

Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε έως και 2,7% σήμερα έναντι του δολαρίου και συνολικά από την αρχή του έτους κατά 21% προκαλώντας πτώση και των τιμών των μετοχών και ομολόγων, καθώς τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της χώρας κορυφώθηκαν, εν μέσω των μαζικών πωλήσεων στις αναδυόμενες αγορές, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος υποχώρησε στα 3,0031 δολάρια ανά λίρα, σπάζοντας για πρώτη φορά τα όριο των 3 δολαρίων ανά λίρα. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (Borsa Istanbul 100 Index) υποχώρησε 1,5%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 16 Οκτωβρίου, ενώ η απόδοση των διετών κρατικών ομολόγων αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης στο 10,91%.

Η λίρα καταγράφει την τρίτη χειρότερη επίδοση φέτος μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών, μετά το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου και την κλιμάκωση των επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη και αλλού τους προηγούμενους μήνες. Η κεντρική τράπεζα άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια την Τρίτη και έστειλε χθες σήμα ότι μπορεί να μην τα αυξήσει πριν από την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η Τουρκία εξαρτάται περισσότερο από τις εισροές κεφαλαίων απ’ ότι πολλές άλλες χώρες, λόγω του μεγέθους του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της, κάτι που την καθιστά μία από τις πιο ευάλωτες οικονομίες σε ενδεχόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν χθες ανησυχία για τον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, αν και διαμήνυσαν ότι η βελτιούμενη αγορά εργασίας φέρνει πιο κοντά την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων μετά από μία δεκαετία.

 

 

Δείτε επίσης

Ναυάγιο… στα παζάρια για κυβέρνηση συνασπισμού στην Τουρκία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ