Παγιώνεται ο αριθμός “ανταρτών” στο κόμμα της Μέρκελ

Αν και δεν επιβεβαιώθηκαν οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν έως και 120 διαρροές στην Κ.Ο. της Α. Μέρκελ στην ψηφοφορία για την Ελλάδα, γεγονός είναι ότι ο αριθμός των ανταρτών παγιώνεται, αναφέρει η Deutsche Welle. Κίνδυνος για την καγκελάριο;

Όπως αναμενόταν και λόγω της άνετης πλειοψηφίας που διαθέτει ο νυν κυβερνητικός συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, η γερμανική βουλή ενέκρινε το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας. Το συντριπτικό αυτό «ναι» ωστόσο επισκιάστηκε από τον αριθμό των βουλευτών της χριστιανικής ένωσης (CDU/CSU) που τελικώς καταψήφισαν τη νέα συμφωνία.

Συνολικά 63 βουλευτές της Κ.Ο. της Α. Μέρκελ ψήφισαν κατά ενώ 3 απείχαν. Ο αριθμός των διαφωνούντων είναι έτσι οριακά υψηλότερος από τον Ιούλιο όταν οι βουλευτές κλήθηκαν να αποφασίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και όταν στην CDU/CSU καταγράφηκαν 60 όχι και 5 αποχές. Ούτε οι προσωπικές παρεμβάσεις των Μέρκελ και Σόιμπλε που καλούσαν τις τελευταίες μέρες τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη νέα δανειακή βοήθεια, αλλά ούτε και οι απειλές Κάουντερ κατάφεραν τελικά να μεταπείσουν τους διαφωνούντες με την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας.

Παγιώνεται ο αριθμός των ανταρτών

Σε μια πρώτη ανάγνωση οι γερμανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν βγαίνει τελείως αλώβητη από τη σημερινή ψηφοφορία. Διότι αν και τα «όχι» κινούνται στα επίπεδα του Ιουλίου, πρόκειται για έναν αριθμό ρεκόρ στην κοινοβουλευτική της ομάδα που ουσιαστικά αρνείται να ακολουθήσει τη γραμμή της. Και αυτό σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Γνωρίζοντας πιθανότατα τι θα ακολουθούσε, ενδεχομένως να ήταν και ο λόγος που η Α. Μέρκελ προτίμησε τελικά να μην τοποθετηθεί η ίδια σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μην συνδεθεί άμεσα το αποτέλεσμα με το πρόσωπό της, σημειώνει το dpa.

Στην παρούσα φάση οι αντάρτες δεν προκαλούν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στην Α. Μέρκελ, εντούτοις αυτό δεν αποκλείεται να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Αναλυτές σημειώνουν ότι το σημερινό ήταν μια προειδοποιητική βολή προς τους Μέρκελ και Σόιμπλε όσον αφορά τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος που θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη, δεδομένου ότι ο αριθμός των διαρροών φαίνεται να παγιώνεται και να δημιουργείται έτσι ένας σκληρός πυρήνας διαφωνούντων εντός της Κ.Ο. Δεν αποκλείεται μάλιστα να αυξηθεί εάν, για παράδειγμα, το ΔΝΤ αποφασίσει το φθινόπωρο να μην συμμετάσχει τελικά στο νέο πρόγραμμα. Όλα αυτά την ώρα που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι η σημερινή δεν ήταν η τελευταία φορά που η γερμανική βουλή ασχολείται με το ελληνικό ζήτημα.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης

Γερμανίδα βουλευτής: Δεύτερη πατρίδα μου η Σύρος

Υπερψηφίστηκε το ελληνικό πρόγραμμα από τη Bundestag – ΤΩΡΑ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ