Όπερμαν: Διαφορετικής ποιότητας αυτό το ελληνικό πρόγραμμα

«Αυτό το πρόγραμμα είναι διαφορετικής ποιότητας από τα παλαιότερα», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Τόμας Όπερμαν, μιλώντας στη Bundestag, σηματοδοτώντας τη στήριξη του κόμματός του στη συμφωνία για το ελληνικό πακέτο, το οποίο, όπως είπε, «για πρώτη φορά επενδύει στην αναμόρφωση του κράτους και της κοινωνίας στην Ελλάδα και μόνο έτσι μπορεί η χώρα να βγει από την κρίση».

Ο κ. Όπερμαν αναφέρθηκε, κυρίως, στην ανάγκη να υλοποιήσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις και επισήμανε ότι η βοήθεια θα δίνεται «χέρι με χέρι» με τη διαβεβαίωση της υλοποίησης των δεσμεύσεων. Ζήτησε, μάλιστα, από τη γερμανική κυβέρνηση να στηρίξει με προσωπικό την υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα είναι αρμόδια για τις μεταρρυθμίσεις.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, ο επικεφαλής της ΚΟ του SPD δήλωσε ότι είναι σαφές πως υπό τις παρούσες νομικές συνθήκες, ένα κούρεμα χρέους φαίνεται μάλλον δύσκολο, αλλά διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. «Κάποιοι, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση, θα επιθυμούσαν η ελάφρυνση να αποφασιζόταν άμεσα, αλλά είμαι ευτυχής που υπάρχουν σαφείς όροι για αυτές τις ελαφρύνσεις: Μόνο όταν θα υπάρξει η πρόοδος και ο έλεγχος, θα υπάρξουν ελαφρύνσεις. Αντιστρόφως, όμως, ισχύει το ίδιο: Εάν η Ελλάδα μεταρρυθμιστεί, πρέπει να λάβει ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο κ. Όπερμαν.

Επίσης, ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης σημείωσε ότι «η Ελλάδα είναι ένα φτωχό κράτος και δεν μπορεί να αντέξει φοροαπαλλαγές για πλούσιους πλοιοκτήτες», για να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το νέο μνημόνιο περιλαμβάνει λεπτομέρειες για τη δημιουργία αποτελεσματικής φορολογικής διοίκησης, «όχι μόνο για τους μικρούς, αλλά και για τους μεγάλους». «Βεβαίως θα επιθυμούσαμε περισσότερα, αλλά πρόκειται, τελικά, για έναν φιλόδοξο συμβιβασμό», υπογράμμισε σχετικά και αναφερόμενος στην πρόωρη συνταξιοδότηση πολλών Ελλήνων, εξήγησε ότι αυτό συνέβη επειδή δεν υπάρχει κοινωνική βασική ασφάλεια. «Αυτή δημιουργείται τώρα», πρόσθεσε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της εκτεταμένης παραοικονομίας.

Διαβάστε επίσης:

“Όχι” στο τρίτο μνημόνιο από το Die Linke – BINTEO

Σόιμπλε: Τον Οκτώβριο θα φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα για το χρέος – ΒΙΝΤΕΟ

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ