• Πονοκέφαλος για την Μέρκελ οι 60 αντάρτες

  7:53 πμ, Τετάρτη 19 Αυγ 2015 7:53 πμ, Τετάρτη 19 Αυγ 2015

  Ρεπορτάζ: Γαλιατσάτος Παναγής

  Το γερμανικό κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει σήμερα με ισχυρή πλειοψηφία το τρίτο μνημόνιο για την Ελλάδα, καθώς υπέρ της νέας συμφωνίας έχουν ταχθεί τα δύο μεγάλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού και οι Πράσινοι.

  Η συνεδρίαση ξεκινά στις 10.00 ώρα Ελλάδος. Το θέμα ωστόσο εξακολουθεί να προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος και πονοκεφάλους στην καγκελάριο Μέρκελ, καθώς περίπου 60 βουλευτές αναμένεται να καταψηφίσουν.

  Σε χθεσινή κλειστή εκδήλωση της Κ.Ο. του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος με αντικείμενο το νέο ελληνικό μνημόνιο, εκδηλώθηκαν 56 αρνητικές ψήφοι και κάποιες αποχές, ένας αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στις 60 αρνητικές ψήφους από την πλευρά της Χριστιανοδημοκρατίας που εκδηλώθηκαν στη ψηφοφορία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο, στις 17 Ιουλίου, λίγες μέρες μετά την συμφωνία των Βρυξελλών.

  Αν ο αριθμός των διαφωνούντων περιοριστεί εκεί, θα πρόκειται ασφαλώς για ένα αποτέλεσμα που δεν θα είναι πλήγμα για την καγκελάριο Μέρκελ, το οποίο ωστόσο δεν αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις ή και να οδηγήσει ακόμα και σε πισωγύρισμα της Γερμανίας σε σχέση με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δοθεί στην ελληνική κυβέρνηση για το κούρεμα του χρέους.

  Αν ωστόσο ο αριθμός αυτών που θα καταψηφίσουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 60 (η κοινοβουλευτική ομάδα των χριστιανοδημοκρατών αριθμεί 311 βουλευτές) τότε θα πρόκειται για ανοικτή αμφισβήτηση των κατευθύνσεων της καγκελαρίου, κάτι που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

  Για την κρισιμότητα που έχει το θέμα για την κ. Μέρκελ είναι ενδεικτικό, ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ο. η ίδια η καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έριξαν το βάρος τους υπέρ της νέας συμφωνίας.

  Άλλωστε ο κ. Σόιμπλε πρόκειται να υποστηρίξει ο ίδιος τη νέα συμφωνία στη γερμανική βουλή στη συνεδρίαση που θα ξεκινήσει σήμερα στις 9 το πρωί. Χθες ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ έστειλε επιστολή στους βουλευτές ζητώντας τους να στηρίξουν τη συμφωνία.

  Στην επιστολή αυτή παρέχει διαβεβαιώσεις για την περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι το Eurogroup θεωρεί εκ των ων ουκ άνευ τη συμμετοχή του.

  Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σόιμπλε πάντως αφήνει ανοιχτό και το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι αυτή προϋποθέτει νέα συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές, και πιθανολογεί επιμήκυνση της λήξης των δανείων και μείωση των επιτοκίων, υπενθυμίζοντας ότι το κούρεμα δεν συνάδει με τις τρέχουσες συνθήκες.

  Το γερμανικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ανακοίνωσε χθες ότι θα ψηφίσει υπέρ του τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «εργάστηκε πολύ εποικοδομητικά» ενώ επισήμανε ότι για το SPD η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα.

  Η εναλλακτική, σύμφωνα με τον κ. Σνάιντερ, θα ήταν το Grexit, το οποίο, όπως είπε, θα είχε εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

  Πηγή:real.gr

  Διαβάστε επίσης

  Το Μαξίμου αμφιταλαντεύεται για ψήφο εμπιστοσύνης και εκλογές

  Βρυξέλλες: Συνεδριάζουν για την εκταμίευση της πρώτης δόσης

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα