DW: Ο φόβος της απομόνωσης μαλάκωσε τη Γερμανία στο Eurogoroup

Παρά τις ενστάσεις του Β. Σόιμπλε στη συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, η Γερμανία είπε τελικά ναι στο Eurogroup. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι εκφράστηκαν φόβοι για ενδεχόμενη απομόνωση της Γερμανίας, σημειώνει η Deutsche Welle.

Στο πράσινο φως της γερμανικής κυβέρνησης υπέρ της συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών στο Eurogroup της Παρασκευής έπαιξε ρόλο και η ανησυχία για ενδεχόμενη απομόνωση του Βερολίνου σε περίπτωση «όχι», μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa επικαλούμενο κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup λόγω της γερμανικής στάσης, τότε αυτό θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις για την ΕΕ και την ευρωζώνη, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Σημαντικό ρόλο στους υπολογισμούς του υπουργείου έπαιξε επίσης η σκέψη αν οι ενδεχόμενοι κίνδυνοι που προκύπτουν από τη συμφωνία ήταν τόσο μεγάλοι, ώστε να αξίζει μια «απόλυτη απομόνωση από την υπόλοιπη Ευρώπη». Θυμίζουμε ότι στη συνέντευξη της Α. Μέρκελ, που μεταδόθηκε την Κυριακή στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης ZDF, η καγκελάριος είχε απαντήσει στο ερώτημα αν η σκληρή στάση της Γερμανίας έβλαψε τελικά τη Γερμανία ότι: «Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Αρχικά η πρώτη δόση ήταν 40 δισ. ευρώ

Το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες έφερε την Ελλάδα κάποιες φορές κοντά στο χείλος του γκρεμού, συνεχίζει το dpa επικαλούμενο κύκλους του υπουργείου Οικονομικών. Μετά όμως η Αθήνα κατέβαλε «εντυπωσιακές προσπάθειες» υλοποιώντας μεταξύ άλλων και μια σειρά προαπαιτούμενων και τώρα υπάρχει μια «καλή, αξιοπρεπής συμβιβαστική λύση» για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, το οποίο τίθεται σε ψηφοφορία αύριο στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Χάρη στη σκληρή στάση της γερμανικής κυβέρνησης επιτεύχθηκαν βελτιώσεις στη συμφωνία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι για παράδειγμα η πρώτη δόση για την Αθήνα ορίστηκε στα 26 δισεκατομμύρια, ενώ αρχικά είχε σχεδιαστεί να έχει ύψος 40 δισεκατομμύρια ή και περισσότερα. Εκτός αυτού πιο σκληροί είναι οι όροι και για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Με τον συνυπολογισμό των ανακεφαλαιοποιημένων τραπεζών το Ταμείο αποκτά μεγαλύτερο ειδικό βάρος. Εκτός αυτού η κίνηση δρομολογεί μια διαδικασία με στόχο την αποδέσμευση του ελληνικού κράτους από τις τράπεζες, καταλήγουν οι κύκλοι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: Deutsche Welle

Δείτε επίσης

Τι θα πει η Μέρκελ στο κόμμα της για το ελληνικό πακέτο

DW: Αμφιβολίες για το πακέτο στήριξης και το χρέος της Ελλάδας

Ο Σόιμπλε υποστηρίζει το “πρόγραμμα διάσωσης” με το μάτι στο χρέος

Με τέσσερις επιπλέον χρεώσεις έρχεται το νέο δάνειο του ESM

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ