• Μέρκελ στο ZDF: Η Ελλάδα του χρέους σε μακρόσυρτη ευρωκρίση

  7:42 πμ, Δευτέρα 17 Αυγ 2015 7:42 πμ, Δευτέρα 17 Αυγ 2015

  Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ZDF η καγκελάριος Α. Μέρκελ τάχθηκε για μια ακόμα φορά κατά ενός κουρέματος του ελληνικού χρέους. «Βλέπει» όμως περιθώρια στο ύψος των επιτοκίων και στην αποπληρωμή των πιστώσεων, μεταδίδει η Deutsche Welle.

  Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και το ύψος των επιτοκίων. Σε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή της που μεταδόθηκε την Κυριακή από το δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF η καγκελάριος αποκλείει ωστόσο για μια ακόμα φορά κατηγορηματικά ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους.

  Το γεγονός ότι επετεύχθη εν τέλει συμφωνία με την Ελλάδα οφείλεται κατά την άποψη της καγκελαρίου και στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όπως είπε χαρακτηριστικά, την τελευταία νύχτα των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, βρίσκονταν σε συνεχή επικοινωνία μαζί του. Κατά την άποψή της η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποίησε τη στάση της. Εν μέρει και λόγω «της άκαμπτης στάσης πολλών άλλων χωρών-μελών, χάρη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και χάρη στη γερμανική κυβέρνηση».

  Στο ερώτημα αν η σκληρή στάση της Γερμανίας έβλαψε τελικά τη Γερμανία η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε: «Είχαμε μεγάλη υποστήριξη από χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία». Η καγκελάριος είπε επίσης ότι: «Δεν βοηθά να ανταλλάζουμε φιλοφρονήσεις και μετά από δύο ή τρία χρόνια η κατάσταση να είναι χειρότερη από την σημερινή».

  Βέβαιη η Α. Μέρκελ για τη συμμετοχή του ΔΝΤ

  Σύμφωνα με τον καγκελάριο η Αθήνα «συνειδητοποίησε ότι χώρα θα ξανασταθεί στα πόδια της μόνο αν πραγματοποιηθούν μεταρρυθμίσεις». Θα πρέπει ωστόσο να περιμένουμε για να δούμε αν «η εντατικότητα της δουλειάς θα συνεχιστεί». Είναι απαραίτητες και περαιτέρω προσπάθειες αν «θέλουμε να δούμε φως στο τέλος του τούνελ», είπε η καγκελάριος. Η ευρωκρίση έχει υπερβολικά μεγάλη διάρκεια, διαπίστωσε η καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να βγει ενισχυμένη από την κρίση: «Όμως αυτό δεν είναι εφικτό χωρίς μεταρρυθμίσεις».

  Σε ερώτημα σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα η κ. Μέρκελ είπε ότι «το ΔΝΤ ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις, οπότε στηρίζει και το αποτέλεσμα». Σύμφωνα με την καγκελάριο η Κριστίν Λαγκάρντ είχε πει ότι το Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο δανειακό πακέτο από τη στιγμή που πληρούνται οι προϋποθέσεις. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όσα δήλωσε η κ. Λαγκάρντ θα γίνουν πραγματικότητα», είπε η Αγκελα Μέρκελ.

  Αναφερόμενη στην ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο για το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα την Τετάρτη η καγκελάριος τάχθηκε στο πλευρό του Φόλκερ Κάουντερ, προέδρου της Κ.Ο. των γερμανών συντηρητικών, ο οποίος είχε απειλήσει τους «αντάρτες» βουλευτές που προτίθεται να καταψηφίσουν το τρίτο δανειακό πακέτο για την Ελλάδα ότι θα χάσουν την θέση τους στις επιτροπές του κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την καγκελάριο είναι «αυτονόητο» ότι υπάρχει «ελευθερία» της γνώμης ωστόσο η άποψη της πλειοψηφίας της Κ.Ο. θα πρέπει να αντικατοπτρίζεται και στις επιτροπές της Βουλής.

  Πηγή: Deutsche Welle

  Δείτε επίσης

  FT: Το Grexit φοβούνταν από την Κίνα το βρήκαν - ΦΩΤΟ

  DW: Βιώσιμο το χρέος χωρίς το ΔΝΤ

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα