Ο γαλλικός Τύπος για την υπερψήφιση του μνημονίου

Σειρά δημοσιευμάτων, βασισμένα κυρίως στο ρεπορτάζ του γαλλικού πρακτορείου AFP, αφιερώνουν από νωρίς το πρωί οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των γαλλικών εντύπων στη μαραθώνια διαδικασία στην ελληνική Βουλή.

«Στην Ελλάδα, το εγκεκριμένο σχέδιο είχε για τίμημα βαθιές διαιρέσεις» είναι ο τίτλος της εφημερίδας «Λε Μοντ» για να ακολουθήσει και νέο δημοσίευμα με τίτλο «Ο αγώνας δρόμου του Τσίπρα». 

 «Ελλάδα: Ένα πρόγραμμα που έχει σχεδιασθεί για να πετύχει» είναι τα λόγια του Γάλλου υπουργού Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, κατά το πρωινό του σχόλιο, τα οποία επέλεξε το περιοδικό «Λε Πουέν» για τον ηλεκτρονικό του τίτλο. 

Σε όλα τα δημοσιεύματα υπογραμμίζεται το γεγονός ότι «οι ρωγμές στο κόμμα του πρωθυπουργού διευρύνθηκαν ακόμα περισσότερο» μέσα στη νύχτα, όπως αναφέρει η «Express».

«Η νύχτα ήταν θυελλώδης και ατέλειωτη για τους 300 Έλληνες βουλευτές», περιγράφει η «Λε Μοντ» και σημειώνει ότι για τη μεγάλη διάρκεια των συζητήσεων έχει ευθύνη η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Μέλος της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ και σθεναρή (φανατική) αντίπαλος του προγράμματος, πήρε όλον τον προβλεπόμενο χρόνο για την εξέταση του σχεδίου νόμου των 400 σελίδων, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τη συνεδρίαση του Eurogroup το απόγευμα της Παρασκευής στις Βρυξέλλες» αναφέρει.

Η αποφυγή «ενός δάνειου-γέφυρα» και το πισωγύρισμα σε «μια ατελείωτη κρίση» παραμένει το βασικό μέλημα του Έλληνα πρωθυπουργού, υπογραμμίζει η εφημερίδα, παραθέτοντας την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους βουλευτές να μην δώσουν «στους πιο συντηρητικούς κύκλους της Ευρώπης την απρόσμενη ευκαιρία να τορπιλίσουν τη συμφωνία, πράγμα που θα οδηγούσε στον πολλαπλασιασμό των δανείων- γέφυρας» .

 Η «Λε Μοντ» ενώ αναφέρεται στην «απροθυμία» του Βερολίνου να δεχθεί το νέο σχέδιο διάσωσης, εντούτοις θεωρεί «ως προβλεπόμενο το πράσινο φως που αναμένεται να δώσει το Eurogroup». Ωστόσο, παραμένουν πολλές αμφιβολίες προς το αποτέλεσμα της έγκρισης από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια, όπως αυτά της Γερμανίας και της Ισπανίας, αναφέρει η εφημερίδα. 

Η οικονομική «Λα Τριμπύν» δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ψήφο εμπιστοσύνης που είναι υποχρεωμένος να ζητήσει ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις 20 Αυγούστου. «Δεν είναι σίγουρο ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα την εξασφαλίσει (την εμπιστοσύνη)», εκτιμά η εφημερίδα. «Εάν η αντιπολίτευση απέχει και ο αριθμός των βουλευτών που αντιδρούν (της Αριστερής Πλατφόρμας) δεν μειωθεί, τότε ο πρωθυπουργός δεν θα πετύχει ψήφο εμπιστοσύνης, και θα υποχρεωθεί στην διεξαγωγή νέων εκλογών» καταλήγει η εφημερίδα.

Στο θέμα των πρόωρων εκλογών κάνει αναφορά και το δημοσίευμα της «Λιμπερασιόν», παραθέτοντας τη σχετική στιχομυθία του πρωθυπουργού προς τον αρχηγό της ΝΔ, κ. Μεϊμαράκη, συμβουλεύοντάς τον να μη βάζει τέτοιο θέμα στο τραπέζι, γιατί θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. 

Η «Λιμπερασιόν» υπογραμμίζει, επίσης, ότι η ψήφος της Ολομέλειας προβλεπόταν αρχικά για την Πέμπτη το βράδυ, καθυστέρησε όμως από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, μία από τις προσωπικότητες του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως αναφέρεται, αντιστέκεται σθεναρά στη συμφωνία, η οποία «χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως αντισυνταγματικό».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Πρώτο θέμα στα γερμανικά ΜΜΕ η ψηφοφορία στη Βουλή για το μνημόνιο

Spiegel: Πρόωρες εκλογές στο άμεσο μέλλον σχεδιάζει ο Τσίπρας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ