Σάλος με τον πίνακα του 18ου αιώνα που είχαν κλέψει οι Ναζί

‘Ενας Ρώσος έμπορος τέχνης που κατηγορείται από πολωνικές αρχές ότι έχει στην κατοχή του παράνομα έναν πίνακα του 18ου αιώνα που είχε κλαπεί τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τους Ναζί δεν μπορεί να εκδοθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με απόφαση ομοσπονδιακού δικαστή στη Νέα Υόρκη χθες.

Ο δικαστής Τζεντ Ράκοφ απέρριψε την αίτηση έκδοσης εναντίον του 64χρονου Αλεξάντερ Χοτσίνσκι, λέγοντας ότι δεν είχε παρουσιαστεί κάτι στην αίτηση που να αποδεικνύει ότι ήξερε πώς όταν αποκτούσε τον πίνακα ήταν κλεμμένος από την Πολωνία.

Ο Ράκοφ είπε ότι τα στοιχεία υποστήριζαν όσα ισχυριζόταν ο Χοτσίνσκι, ότι δηλαδή είχε κληρονομήσει τον πίνακα και έμαθε για τις απαιτήσεις της Πολωνίας να επιστραφεί το 2010 αφού τον είχε δείξει δημόσια στην γκαλερί του στη Μόσχα και συμπεριλάβει σε καταλόγους που είχε εκδόσει. “Αυτή η συμπεριφορά δεν συνάδει με κάποιον που ξέρει πως η ιδιοκτησία του αναζητείται από ξένο κράτος,” έγραψε ο Ράκοφ στην απόφασή του.

Οι αμερικανικές αρχές συνέλαβαν τον Χοτσίνσκι μετά από αίτημα της Πολωνίας τον Φεβρουάριο. Αργότερα τον άφησαν ελεύθερο με χρηματική εγγύηση 100.000 δολαρίων, εν αναμονή της απόφασης για την αίτηση έκδοσης. Τώρα ζει σε διαμέρισμα στο Μανχάταν.

Ο πίνακας, “Κορίτσι με Περιστέρι”, είναι ένα από 63.000 κομμάτια τέχνης που σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού και Εθνικής Κληρονομιάς της Πολωνίας χαθήκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο πίνακας αγοράστηκε το 1931 από το Μουσείο Βιλκοπόλσκα στην πολωνική πόλη Πόζναν από όπου εξαφανίστηκε μετά από λεηλασία των Ναζί το 1943. ‘Εργα από τις συλλογές του μουσείου βρέθηκαν από τον ρωσικό στρατό το 1945 και κατέληξαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Ενώ μερικά έργα επιστράφησαν στην Πολωνία, το “Κορίτσι με το Περιστέρι” χάθηκε και συμπεριλήφθηκε σε λίστα της Ίντερπολ ως κλεμμένο.

Το 2010, ο Χοτσίνσκι ήρθε σ’ επαφή με την Πολωνία για να πουλήσει τον πίνακα, που είχε ήδη δείξει στην γκαλερί του, λέγοντας ότι είχε μάθε πως η Πολωνία πίστευε πως ήταν κλεμμένος. Ισχυρίστηκε ότι κληρονόμησε τον πίνακα από τον πατέρα του, έναν πρώην στρατιώτη της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος είχε κρεμάσει τον πίνακα στο διαμέρισμά του στο Λένινγκραντ χρόνια πριν πεθάνει το 1991.

‘Ομως, είπαν οι αρχές, ένας υπάλληλος στην γκαλερί είπε σε υπεύθυνο του Εθνικού Μουσείου στο Ποζνάν, στο οποίο μετονομάστηκε το πολωνικό μουσείο, ότι ο Χοτσίνσκι το είχε αγοράσει σε πλειστηριασμό.

Ένας δικαστής στο Ποζνάν είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψής του το 2012.

 

Δείτε επίσης:

Νέα 24ωρη απεργία στο μετρό του Λονδίνου

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ