Στο σφυρί το σπίτι του Τρότσκι

Αφημένο να ρημάζει στους αέρηδες του Μαρμαρά, όμως γεμάτο με ιστορική μνήμη, το δεύτερο σπίτι στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης που χρησιμοποίησε ο θρυλικός ιδρυτής του Κόκκινου Στρατού Λέων Τρότσκι ως καταφύγιο μετά τον διωγμό του από τη Σοβιετική Ενωση του Στάλιν πωλείται έναντι 4,4 εκατομμυρίων δολαρίων (3,9 εκατομμύρια ευρώ).

Στη σχετική αγγελία που δημοσίευσε μέσα στο Σαββατοκύριακο η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», δίνονται όλα τα χαρακτηριστικά του σπιτιού στο οποίο κατέφυγε το 1929 και έμεινε για περίπου 4 χρόνια το ιστορικό στέλεχος του κόμματος των μπολσεβίκων.

Σύμφωνα με αυτήν, πρόκειται για ένα τριώροφο σπίτι 950 τ.μ. με θέα στη θάλασσα του Μαρμαρά, το οποίο κατασκευάστηκε πριν από 150 χρόνια και βρίσκεται εντός οικοπέδου 3.600 τ.μ. Διαθέτει 18 δωμάτια συνολικά, εκ των οποίων τα πέντε είναι υπνοδωμάτια και άλλα πέντε μπάνια.

Το σπίτι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και σύμφωνα με τον πρώην δήμαρχο του νησιού Μουσταφά Φαρσάκογλου, είναι σε εξαιρετικά άσχημη κατάσταση και θα χρειαστεί πολλές επισκευές.

Επίσης, το γεγονός ότι έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο δεν δίνει τη δυνατότητα στον αγοραστή να το ανακαινίσει και να μείνει μέσα, ούτε να το κάνει ξενοδοχείο ή καφετέρια. Ετσι η μοναδική διέξοδος γι’ αυτό είναι να γίνει μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ιδιοκτήτης του σπιτιού προσπαθεί να το πουλήσει. Το 2010 είχε ξαναπροσπαθήσει, με την τιμή όμως να είναι στα 5,5 εκατομμύρια δολάρια, και τότε ο δήμος είχε δείξει ενδιαφέρον για την αγορά του αλλά τα χρήματα ήταν πολλά. Επιπλέον, ενδιαφέρον για την αγορά του έχουν δείξει πολλές οργανώσεις της Αριστεράς ανά τον κόσμο.

Ο χαρακτηρισμός του ως διατηρητέου έγινε το 2011 από το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας, το οποίο τότε έκανε σχέδια να το αγοράσει και να το αναπαλαιώσει. Τα σχέδια αυτά έμειναν στα χαρτιά, αλλά τουλάχιστον δεν γκρεμίστηκε το κτίσμα.

Ο Τρότσκι σε αυτό το σπίτι είχε γράψει τον πρόλογο της αυτοβιογραφίας του, ενώ όταν αναγκάστηκε να φύγει είχε γράψει: «Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το διάλειμμα της Κωνσταντινούπολης αποδείχθηκε η πιο κατάλληλη στιγμή για μένα να εξετάσω το παρελθόν πριν οι περιστάσεις μού επιτρέψουν να προχωρήσω μπροστά».

Πηγή: Έθνος

 

Δείτε επίσης:

Συνεχής μάχη με τις φλόγες στην Καλιφόρνια

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ