• Ένα δόντι ηλικίας 560.000 ετών - ΦΩΤΟ

  3:29 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015 3:29 μμ, Τρίτη 28 Ιουλ 2015

  Γάλλοι νεαροί εθελοντές αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την περασμένη εβδομάδα στο Τοταβέλ, στη νοτιοδυτική Γαλλία, ένα δόντι που ανήκει σε έναν ενήλικα ο οποίος ζούσε πριν από 560.000 χρόνια, κάτι που αποτελεί μία "μεγάλη ανακάλυψη", σύμφωνα με ερευνητές.

  "Ένα μεγάλο δόντι ενηλίκου –ένας κοπτήρας που ανήκει σε άνδρα ή σε γυναίκα, δεν μπορεί να πει κανείς– βρέθηκε κατά τις ανασκαφές σε ένα επίπεδο εδάφους που ξέρουμε ότι χρονολογείται μεταξύ 580.000 και 550.000 ετών, γιατί χρησιμοποιήθηκαν πολλές διαφορετικές μέθοδοι χρονολόγησης", δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιοανθρωπολόγος Αμελί Βιαγέ, 39 ετών.

  "Είχε ήδη ανακαλυφθεί, πέρυσι τον Ιούνιο, ένα δόντι στο ίδιο τετράγωνο που χρονολογείται στα 560.000 έτη", υπενθυμίζει ο Τονί Σεβαλιέ, ένας άλλος παλαιοανθρωπολόγος του Κέντρου ερευνών του Τοταβέλ.

  Όμως η ανακάλυψη αυτή, που τότε είχε περάσει απαρατήρητη, δεν αφαιρεί τίποτα από την ανακάλυψη της περασμένης εβδομάδας, που έρχεται αντίθετα να την ενισχύσει.

  "Είναι μία μεγάλη ανακάλυψη γιατί υπάρχουν πολύ λίγα ανθρώπινα απολιθώματα εκείνης της περιόδου στην Ευρώπη".

  "Είναι ένα κομμάτι του παζλ που μας έλειπε προκειμένου να συμβάλουμε στο να δοθεί απάντηση στην κρίσιμη ερώτηση: ο άνθρωπος του Νεάντερταλ, των 120.000 χρόνων, προέρχεται από μία μοναδική γραμμή;" πρόσθεσε η παλαιοανθρωπολόγος η οποία εργάζεται στο κέντρο ερευνών του Τοταβέλ και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού.

  Η τοποθεσία Τοταβέλ, ένα χωριό κοντά στο Περπινιάν, είναι ένα από τα πιο σημαντικά "κοιτάσματα" της προϊστορίας του κόσμου.

  Σε αυτή την τοποθεσία –στην οποία διενεργούν ανασκαφές εδώ και 50 χρόνια χιλιάδες εθελοντές από ολόκληρο τον κόσμο– έχουν ανακαλυφθεί ήδη περισσότερα από 140 υπολείμματα του σκελετού του "άνδρα του Τοταβέλ", ενός ανθρώπου πριν από τον Νεάντερταλ που ζούσε πριν από 450.000 χρόνια.

  Το μεσημέρι της Πέμπτης (24 Ιουλίου), το ανθρώπινο δόντι ανακαλύφθηκε από δύο νεαρούς Γάλλους εθελοντές, την Καμίγ, 16 ετών, και τον Βαλεντίν, περίπου 20 ετών, που εργάζονται με το πινέλο πάνω σε ένα τετράγωνο ανασκαφών, δήλωσε η Βιαγέ.

  Η φετινή και η περσινή ανακάλυψη είναι "εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία γιατί πλησιάζουμε στην καταγωγή του είδους", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τονί Σεβαλιέ. Θα "συμβάλουν να ξεκαθαρίσει λίγο η συζήτηση" που μαίνεται αυτή την εποχή για τον Homo Heidelbergensis, τον πρόγονο του Νεάντερταλ, εξηγεί.

  "Ο Homo Heidelbergensis είναι μόνο Ευρωπαίος ή είναι επίσης Αφρικανός; Είναι μία πολύ σημαντική συζήτηση", προσθέτει.

  Διαβάστε επίσης:

  Γάλλοι αγρότες μπλόκαραν φορτηγά με τρόφιμα από τη Γερμανία

  σχολίασε κι εσύ
  σχετικά άρθρα