Ο διάδοχος της Λαγκάρντ δεν θα είναι από την Ευρώπη

O επόμενος γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, που θα διαδεχτεί την σημερινή επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ, πιθανώς δεν θα προέρχεται από την Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέιβιντ Λίπτον.

Ο Λίπτον είπε στη διεθνή υπηρεσία του BBC ότι η παράδοση που θέλει έναν Ευρωπαίο να ηγείται του ΔΝΤ και έναν Αμερικανό της Παγκόσμιας Τράπεζας βρίσκεται υπό εξέταση και ο επόμενος διορισμός θα είναι “αυστηρά με αξιακά κριτήρια”.

Στο ίδιο ραδιοφωνικό πρόγραμμα, ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Κένεθ Ρόγκοφ χαρακτήρισε “απίστευτα αναχρονιστική” την παράδοση που θέλει τους Ευρωπαίους να ηγούνται του Ταμείου και πρόσθεσε ότι αυτό είναι κάτι που αμφισβητήθηκε πολύ στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.

Ο Λίπτον είπε ότι όταν αποχωρήσει η Λαγκάρντ από το ΔΝΤ ο διάδοχός της προφανώς δεν θα είναι Ευρωπαίος.

“Με υποψήφιους να προέρχονται από κάθε σημείο του κόσμου, θεωρώ ότι είναι πολύ πιθανότερο (να μην προέρχεται από την Ευρώπη) σε σχέση με κάθε άλλη φορά. Υπάρχουν όλο και περισσότεροι κατ΄εξοχήν κατάλληλοι υποψήφιοι εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ…”, είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Η Λαγκάρντ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, ανέλαβε την ηγεσία του ΔΝΤ το 2011 όταν ο προκάτοχός της Ντομινίκ Στρος-Καν αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της εμπλοκής του σε σεξουαλικό σκάνδαλο.

Η πενταετής θητεία της λήγει τον επόμενο χρόνο, αλλά τον περασμένο μήνα φέρεται να δήλωσε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας αν έχει τη στήριξη των μελών του ΔΝΤ.

Παρότι δεν αποτελεί επισήμως προϋπόθεση ο επικεφαλής του ΔΝΤ να προέρχεται από την Ευρώπη, αυτό ισχύει από τότε που ιδρύθηκε το ΔΝΤ μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα πάντα είχε επικεφαλής έναν Αμερικανό.

Δείτε επίσης:

Ο Γιούνκερ ζωγράφισε καρδούλα σε… επίσημη επιστολή – ΦΩΤΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ