ΥΠΕΞ της Κούβας: Φτάσαμε εδώ χάρη στον Φιντέλ Κάστρο

Η ιστορική αποκατάσταση των αμερικανοκουβανικών σχέσεων θα αποκτήσει νόημα μόνο εφόσον η Ουάσινγκτον άρει τις εμπορικές κυρώσεις σε βάρος της Αβάνας και επιστρέψει στην Κούβα τη στρατιωτική βάση στο Γκουαντάναμο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας Μπρούνο Ροντρίγκες.

“Τα ιστορικά γεγονότα που ζούμε σήμερα θα έχουν νόημα με την άρση του οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που προκαλεί τόσες στερήσεις και ζημιά στον λαό μας, με την επιστροφή του κατεχόμενου εδάφους του Γκουαντάναμο και με το σεβασμό προς την εθνική κυριαρχία της Κούβας” είπε ο Ροντρίγκες από την Ουάσινγκτον, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Ο Κουβανός υπουργός δεν παρέλειψε να αποτίσει φόρο τιμής στον ηγέτη της κουβανικής επανάστασης, τον Φιντέλ Κάστρο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Φτάσαμε εδώ χάρη στον Φιντέλ Κάστρο”.

Λίγο νωρίτερα η κουβανική σημαία υψώθηκε στην πρεσβεία της Κούβας στην αμερικανική πρωτεύουσα, για πρώτη φορά μετά από 54 χρόνια, σηματοδοτώντας την επίσημη αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών που ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου 2014 με απόφαση των προέδρων της Κούβας Ραούλ Κάστρο και των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ταυτόχρονα, από σήμερα επαναλειτουργεί και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αβάνα, όμως η αμερικανική σημαία θα υψωθεί στο κτίριο της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής τον επόμενο μήνα, όταν θα επισκεφθεί την Κούβα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι. Μια πηγή της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι αυτό πρόκειται να γίνει στις 14 Αυγούστου.

Η επίσκεψη του Κέρι στην Κούβα θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στη νήσο έπειτα από 70 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Η σημαία της Κούβας στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ