Γερμανία – Ίδρυση νέου κόμματος κατά του ευρώ

Ο πρώην επικεφαλής του κόμματος κατά του ευρώ Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), ο Μπερντ Λούκε, ο οποίος εγκατέλειψε τον σχηματισμό αυτόν, καταγγέλλοντας τις “ξενοφοβικές” θέσεις του, ίδρυσε την Κυριακή ένα νέο κίνημα με την ονομασία “Συμμαχία για την Πρόοδο και την Ανανέωση (ALFA).

Υποστηρικτής μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής, ο 55χρονος αυτός καθηγητής Οικονομικών και ευρωβουλευτής εξελέγη πρόεδρος του νέου κόμματος στη διάρκεια του ιδρυτικού συνεδρίου του, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 70 άτομα στο Κάσελ (δυτική Γερμανία).

Ο Λούκε είχε έρθει σε σύγκρουση με την εθνικο-συντηρητική πτέρυγα του AfD που έχει επικεφαλής την Φράουκε Πέτρι, η οποία εξελέγη με διαφορά στις αρχές Ιουλίου επικεφαλής του κόμματος σε βάρος του Λούκε (38,1%). Ο τελευταίος παραιτήθηκε μερικές ημέρες αργότερα, καταγγέλλοντας τις “ισλαμοφοβικές και ξενοφοβικές θέσεις” που εξαπλώνονται στο AfD.

Τα μείζονα θέματα που θα προωθεί το ALFA (στα γερμανικά “Allianz fur Fortschritt und Aufbruch”) θα είναι η κριτική του ευρώ και των ευρωπαϊκών οικονομικών και νομισματικών πολιτικών, δήλωσε ο Λούκε στη διάρκεια του συνεδρίου.

Το ALFA καταγγέλλει επίσης τις καταχρήσεις των νόμων περί ασύλου και ζητεί μια “τακτοποιημένη” μεταναστευτική πολιτική. “Η μεταναστευτική πολιτική είναι ένα πρόβλημα στη χώρα μας”, υπογράμμισε σήμερα, σύμφωνα με δηλώσεις του που μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο (DPA).

“Το AfD δεν είναι πια ένα σοβαρό κόμμα”, τόνισε επίσης καταγγέλλοντας τη δεξιά στροφή του παλιού κόμματός του που έχει 23.000 μέλη και σημείωσε σημαντικές εκλογικές επιτυχίες.

Τον Μάιο του 2014 το AfD, το οποίο είχε ιδρυθεί ένα χρόνο νωρίτερα, σημείωσε αξιοσημείωτη επίδοση στις ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας 6,5% των ψήφων και εκλέγοντας 7 βουλευτές. Ο Λούκε εξελέγη κι ο ίδιος ευρωβουλευτής του AfD.

Σύμφωνα με τον Λούκε, περίπου 5.000 πολίτες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τον σχηματισμό του, ο οποίος έχει στόχο τις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2017 για να κερδίσει έδρες στην Μπούντεσταγκ, την κάτω βουλή του γερμανικού κοινοβουλίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

“Από την ευρωζώνη θα έπρεπε να φύγει η Γερμανία και όχι η Ελλάδα”

Λεουτσάκος: Θηλιά στον λαιμό του ελληνικού λαού το ευρώ – ΒΙΝΤΕΟ

Γερμανία: Αντιδράσεις από βουλευτές τoυ CDU για τη διάσωση της Ελλάδας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ