Η γερμανική βουλή ψηφίζει για την Ελλάδα-Η Μέρκελ στηρίζει το Grexit του Σόιμπλε

Ξεκινά σήμερα Παρασκευή, στις 11 ώρα Ελλάδος η συζήτηση στη γερμανική βουλή αναφορικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το νέο ελληνικό πακέτο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες, αργά το απόγευμα, απέστειλε γραπτώς αίτημα στη γερμανική βουλή, ζητώντας από τους βουλευτές να του δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης-γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM. Aξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι ο Β. Σόιμπλε στο αίτημά του προς τη γερμανική Βουλή υπογραμμίζει για πρώτη φορά την «ετοιμότητα» ως προς το θέμα μιας «περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» – για παράδειγμα με τη μορφή επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ είχε προειδοποιήσει τους βουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας πριν τις θερινές διακοπές «να μην απομακρυνθούν κολυμπώντας πολύ μακριά από την ακτή» προϊδεάζοντάς τους ότι μέσα στο καλοκαίρι θα συγκαλούσε έκτακτη συνεδρίαση για την έγκριση της έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα. Και έτσι έγινε. Οι βουλευτές αναμένονται έτσι σήμερα το πρωί στις 11 ώρα Ελλάδος στη γερμανική βουλή προκειμένου να ψηφίσουν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Η Μέρκελ στο πλευρό του Σόιμπλε

Η Γερμανίδα καγκελάριος από την πλευρά της στη συνεδρίαση των Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), χθες αργά το απόγευμα, υπερασπίστηκε τη «γραμμή Grexit» του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δηλώνοντας μάλιστα τα εξής: «Βρίσκω απόλυτα σωστό, σε μια τέτοια περίσταση να εξετάζονται σε βάθος και να συζητούνται όλες οι επιλογές».

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή συζήτηση θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Καταρχήν υπάρχουν τουλάχιστον 50 βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που έχουν δηλώσει από καιρό ότι θα ψηφίσουν «όχι». Και είναι περισσότεροι από όσοι είχαν ψηφίσει αρνητικά τον περασμένο Φεβρουάριο για την παράταση του δεύτερου προγράμματος. Δεν πρόκειται μόνο για παλιές καραβάνες του κόμματος όπως ο Βόλφγκανγκ Μπόζμπαχ, αλλά και νεότερους όπως ο 31 ετών Μαρκ Χάουπτμαν από τη Θουριγγία, ο οποίος κατέθεσε και γραπτώς τους λόγους που τον οδηγούν σε αυτήν την απόφαση, καλώντας μάλιστα και άλλους συναδέλφους του να τον μιμηθούν.

Πολλοί βουλευτές του CDU δηλώνουν κουρασμένοι και οργισμένοι από την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο θυμός τους διογκώθηκε μετά τη συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού την περασμένη Τρίτη, όπου ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για μια συμφωνία που δεν πιστεύει, δηλώνοντας ότι η Ευρώπη δεν ανήκει στον Σόιμπλε. Ιδιαίτερα στην οικονομική πτέρυγα του κόμματος αυτά τα λόγια δεν ακούστηκαν καθόλου καλά. «Εάν ο Τσίπρας ισχυρίζεται ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα, τότε εγείρεται το δικαιολογημένο ερώτημα μήπως η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η συνεχιζόμενη πολιτική διάσωσης θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την ευρωζώνη από ό,τι η έξοδός της», σημείωσε ο Βόλφγκανγκ Στάιγκερ, γενικός γραμματέας του Οικονομικού Συμβούλιου της CDU.

Το παρασκήνιο γύρω από το Grexit στο επίκεντρο

Υπό αυτά τα δεδομένα πάντως και παρά τις διαβεβαιώσεις της Μέρκελ, η εμμονή του υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε να θεωρεί ένα Grexit για πέντε χρόνια την καλύτερη λύση αναμένεται να μονοπωλήσει την αυριανή συζήτηση. Η άτεγκτη θέση του σε αυτό το ζήτημα οφείλεται στην ασυμβίβαστη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η συνεχής παραβίαση των υπεσχημένων. Βουλευτές από το κόμμα που γνωρίζουν τον Σόιμπλε καλά, αναφέρουν ότι το γεγονός αυτό τον απογοήτευσε προσωπικά και κατέστρεψε όλο το απόθεμα εμπιστοσύνης. Γι αυτό ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θέλει να παραμείνει στη σκληρή διαπραγματευτική του γραμμή.

Από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λέγεται ότι το σχέδιο για προσωρινό Grexit δεν είχε μόνο συμφωνηθεί με την καγκελάριο, αλλά απέδωσε ως δαμόκλειος σπάθη στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, κάνοντας την ελληνική κυβέρνηση να υποχωρήσει. Στις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα δεν αποτελεί σχέδιο Β, αλλά υπάρχει καλά φυλαγμένο στο συρτάρι. Κι εάν χρειαστεί θα ξαναβγεί. Εκείνο που αρχίζει πάντως να διαφαίνεται είναι ότι ακόμη κι αν η Μέρκελ γνώριζε, ο υπουργός Οικονομικών ακολούθησε μια άλλη πολιτική, τουλάχιστον σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, όπως διαβεβαιώνουν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος της καγκελαρίου. Στην σημερινή συζήτηση στη βουλή και οι δύο θα έχουν πάντως τη δυνατότητα να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Στα «δυο» η κοινή γνώμη της Γερμανίας για το ελληνικό πρόγραμμα στήριξης

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ