Handelsblatt: IOUs το νέο σχέδιο του Σόιμπλε για την Ελλάδα

«Οι πιστωτές απαιτούν μεταρρυθμίσεις για περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Ωστόσο πολλές απαιτήσεις χρειάζονται χρόνο ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν τη στιγμή που οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές ανάγκες της Αθήνας αγγίζουν τα 7 δισ. ευρώ» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

«Παράλληλα χθες η Ελλάδα καθυστέρησε ακόμη μία δόση 456 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ με αποτέλεσμα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της Αθήνας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ανέρχονται πλέον στα 2 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ τις επόμενες εβδομάδες θα εξεταστεί το ελληνικό ζήτημα παράτασης προθεσμίας εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έχουν μιλήσει σχετικά με την στρατηγική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη προτείνει τη χρήση γραμματίων ώστε να κρατηθεί οικονομικά στη ζωή η Ελλάδα.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup σχετικά με μια χρηματοδότηση-γέφυρα ο Σόιμπλε πρότεινε να χρησιμοποιηθούν IOUs από την Αθήνα για να εξυπηρετήσει μέρος από τις εγχώριες υποχρεώσεις πληρωμών της.

Οι υπουργοί Οικονομικών εξετάζουν μια σειρά από επιλογές για ένα δάνειο γέφυρα προς την Ελλάδα. Ωστόσο η χρήση των IOUs είναι αμφιλεγόμενη καθώς ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα προς ένα παράλληλο νόμισμα.

Τα IOUs μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για εσωτερικές υποχρεώσεις πληρωμής, όπως λογαριασμούς ή μισθούς. Για το εξωτερικό χρέος δεν είναι κατάλληλα.

Πάντως στις 20 Ιουλίου λήγουν ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ…»

Πηγή: enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Financial Times: Τα τρία διδάγματα της συμφωνίας

Νέα έκθεση ΔΝΤ: Επιμήκυνση χρέους για 60 χρόνια

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ