FT: Σταύρωσαν τον Τσίπρα – Κοντά όσο ποτέ στο Grexit στις 6 το πρωί

Σήμερα στις 6 τα ξημερώματα η Ελλάδα ήταν πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ από ποτέ. Οι Financial Times αποκαλύπτουν λίγες ώρες μετά τη συμφωνία όλο το παρασκήνιο που οδήγησε τελικά σε αυτή…

Την ώρα που στις Βρυξέλλες ξημέρωνε, ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ, έπειτα από 14 ώρες εξαντλητικών συζητήσεων αποφάσισαν ότι έφτασαν σε αδιέξοδο, με κανένα περιθώριο συμβιβασμού, ούτε κανένα λόγο να συνεχίσουν. Εκείνη τη στιγμή, το Grexit ήταν η μόνη ρεαλιστική επιλογή!

Γράφουν οι Financial Times: Καθώς οι δυο τους κατευθύνθηκαν προς την πόρτα, ήταν ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος κινήθηκε ώστε να μην αφήσει την κόπωση και την απογοήτευση να προκαλέσουν μια ιστορική ρήξη για την ευρωζώνη.

«Συγγνώμη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να βγείτε από αυτό το δωμάτιο», τους είπε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας.

Το αγκάθι ήταν το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων στο οποίο θα μεταφέρονταν ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Η κ. Μέρκελ ήθελε τα 50 δισ. ευρώ των πωλήσεων να διατεθούν για την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Τσίπρας το θεώρησε αυτό εθνική ταπείνωση. Η εναλλακτική που πρότεινε ο έλληνας πρωθυπουργός ήταν ένα μικρότερο ταμείο, τα έσοδα του οποίου θα επανεπενδύονταν στην Ελλάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο enikonomia.gr

Διαβάστε επίσης:

Προ των πυλών της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

S&P: Ενδέχεται να αναβαθμιστεί το αξιόχρεο της Ελλάδας “πολύ σύντομα”

Η ανακοίνωση του ΔΝΤ για τη συμφωνία

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ