Οι αντιδράσεις των εταίρων στις εμμονές του Σόιμπλε – ΒΙΝΤΕΟ

Σάλος προκλήθηκε χθες το απόγευμα από δημοσίευμα  της  γερμανική εφημερίδα FAΖ το οποίο ανέφερε ότι «ο Σόιμπλε προτείνει Grexit περιορισμένης χρονικής διάρκειας» στο Εurogroup.

Το έγγραφο-σοκ του Σόιμπλε για “πενταετές Grexit”

To γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν προχωρούν «αρκετά μακριά» και τονίζει ότι απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ως εκ τούτου προτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές για τη χώρα. 

Όπως αναφέρει το έγγραφο στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.

H διάψευση από το Μαξίμου

Το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε αμέσως κατηγορηματικά το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

«Ποτέ δεν τέθηκε από κανέναν, ούτε από τον κ. Σόιμπλε στο Eurogroup θέμα Grexit».

Νίκος Παππάς: Θα πάνε όλα καλά

“Θα πάνε όλα καλά” δήλωσε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός επικρατείας, Νίκος Παππάς. Ερωτηθείς για το δημοσίευμα της εφημερίδας, ο κ. Παππάς απάντησε: “Δεν υπάρχει.”

Μυστήριο με το έγγραφο Σόιμπλε

«Εδώ έχουμε μιλήσει με τρεις πηγές που ήταν μέσα στο Euroworking Group, λένε ότι αυτό το έγγραφο δεν το έχουν δει», μετέδωσε ο απεσταλμένος της Realnews και του Star στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου αμέσως μετά το δημοσίευμα.

 «Επίσης μία άλλη πηγή που έχει ακούσει τη φήμη για το έγγραφο μου είπε ότι δεν πρέπει να το πάρουμε σοβαρά, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι λογικό όταν ξεκινάει μια διαπραγμάτευση και όταν η μία πλευρά θέλει να πιέσει εξαιρετικά την άλλη θα ακουστούν πολλά τέτοια πράγματα» πρόσθεσε.

Διεθνή ΜΜΕ

Δημοσιογράφοι αγγλοσαξωνικών μέσων και διεθνών πρακτορείων επιβεβαίωσαν λίγο αργότερα ότι δεν ετέθη τέτοιο θέμα και η γνωστοποίηση του εγγράφου έγινε για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης στη Γερμανία. Άλλη πηγή δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν έχει συζητηθεί προφορικά στο Eurogroup η πρόταση της Γερμανίας ενώ ο ανταποκριτής του Skynews στις Βρυξέλλες δήλωσε ότι το έγγραφο Σόιμπλε είναι μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.

Γερμανός διπλωμάτης: Το έγγραφο Σόιμπλε δεν προοριζόταν για το Eurogroup

Την «επίκαιρη σημασία» του εγγράφου του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν γερμανικοί κύκλοι, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα «Der Tagesspiegel». Οι ίδιοι κύκλοι ωστόσο επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του εγγράφου.

«Πρόκειται για έγγραφο εργασίας με σκέψεις για την περίπτωση που πρέπει να τεθεί σε ισχύ το Σχέδιο Β και δεν προοριζόταν για τη σημερινή συνεδρίαση» δήλωσε διπλωμάτης στην εφημερίδα. Συνεπώς, επισημαίνεται, ο κ. Σόιμπλε δεν το παρουσίασε στους συναδέλφους του, αλλά το έγγραφο δόθηκε κατά την προετοιμασία του Eurogroup μόνο σε χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Λάβρος ο αντιπρόεδρος του SPD με τους συντάκτες του εγγράφου για “πενταετές Grexit”

«Υπερβολικά πολλοί νομικοί και υπερβολικά λίγοι οικονομολόγοι στο ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών. Τραγικό να “πατάς το πόδι κάτω (ενν. με πείσμα) και να θέλεις να έχεις πάντα δίκιο”» έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), Κάρστεν Σνάιντερ και πρόσθεσε: «Ένα προσωρινό Grexit δεν αποτελεί σοβαρή πρόταση, είναι απειλή για την υπόλοιπη Ευρωζώνη».

Γερμανός δημοσιογράφος tweetάρει: Μέρκελ και Γκάμπριελ είχαν συμφωνήσει στο “πενταετές Grexit”

Ο Γερμανός δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού ZDF, Στέφαν Λάιφερτ, ανέφερε σε tweet του ότι η πρόταση για «πενταετές Grexit», συμφωνήθηκε από την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, και τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας του Βερολίνου «Der Τagesspiegel» αναφέρεται ακόμη ότι τα σχέδια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για ένα πιθανό πενταετές «τάιμ άουτ» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο, ‘Αγγελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Αυτό έμαθε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) το Σάββατο το βράδυ στις Βρυξέλλες», γράφει η εφημερίδα.

Το tweet του Βαρουφάκη

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, έγραψε στο twitter:

«Αξίζει να διαβάσει κανείς αυτό faz.net/aktuell/… σε συνδυασμό με το άρθρο μου στον Guardian yanisvaroufakis.eu/2015/07/11/…»

Το tweet του Παπαδημούλη

«Ο Σόιμπλε κ οι φίλοι του θέλουν ταπείνωση της χώρας κ Grexit. Εμείς, με πρόταση, ενότητα κ συμμαχίες, μπορούμε να ακυρώσουμε το σχέδιο τους», έγραψε στο twitter o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Διαβάστε επίσης:

Αντιπρόεδρος ομάδας SPD: Τέλος στις συζητήσεις για Grexit

Χαμογελαστή αλλά χωρίς δηλώσεις η Λαγκάρντ στο Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ