Ολοκληρώθηκε το κρίσιμο Eurogroup – Συνεχής ενημέρωση – ΒΙΝΤΕΟ

Ολοκληρώθηκε το Eurogroup μετά τη χθεσινή επεισοδιακή διακοπή και τις έντονες αντιπαραθέσεις. Πρόκειται για την πιο σημαντική συνάντηση που θα καθορίσει το πλαίσιο για τη σύνοδο κορυφής των 19 της ευρωζώνης που έχει προγραμματιστεί για τις 4 μμ ώρα Ελλάδος.

Αυτή την ώρα, καθαρογράφεται ένα κείμενο με προαπαιτούμενα, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση για το ελληνικό ζήτημα στο επίπεδο της Συνόδου Κορυφής.

 

Γαλλία: Σχεδόν μόνοι μας στηρίζουμε την Ελλάδα

«Οι διαπραγματεύσεις στο Eurogroup είναι δύσκολες», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγή της γαλλικής κυβέρνησης. Πρόσθεσε ότι «η Γαλλία είναι σχεδόν μόνη να υποστηρίζει την Ελλάδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ, ανακοίνωσε με tweet του, ότι ακυρώνει τη σύνοδο κορυφής των 28 ηγετών της ευρωπαϊκής ένωσης.

Live από την ΕΡΤ1:

Εικόνες μέσα από το Eurogorup

Συνομιλίες με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και τον Φινλανδό ομόλογό του, Αλεξάντερ Στουμπ, είχε πριν ξεκινήσει το Eurogroup, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος…

 

Μοσκοβισί: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης

Ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, για μία ακόμη φορά επισήμανε πως το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης.

«Μακρά και δύσκολη η χτεσινή συνεδρίαση. Σήμερα θα επικεντρωθούμε στις συνθήκες για την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πακέτο για την Ελλάδα», είπε αρχικά κατά την είσοδό του στο Eurogroup ο Μοσκοβισί και συνέχισε:

«Η θέση όπως εκφράστηκε χτες είναι ότι υπάρχει συνολικά μια βάση, δεδομένου ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Πρέπει η Ελλάδα να συνεχίσει στην ευρωζώνη μεταρρυθμισμένη».

«Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Θα προετοιμάσουμε τη συζήτηση για τη σημερινή σύνοδο κορυφής το απόγευμα. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης», είπε ακόμα.

Δείτε το βίντεο:

Παντοάν: Βασικό εμπόδιο η έλλειψη εμπιστοσύνης

“Θέλω να δω την ελληνική κυβέρνηση από αύριο στη Βουλή να ξεκινήσει να αναλαμβάνει δράση, να εφαρμόζει μέτρα που χρειάζονταν εξαρχής στην Ελλάδα, για να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Πιερκάρλο Παντοάν, προσερχόμενος στο Εurogroup.

“Tα βασικά εμπόδια για να προχωρήσουμε μπροστά είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης” επεσήμανε ο κ. Παντοαν ενώ τόνισε οτι “Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάνουμε άλλο χρόνο.”

Δείτε το βίντεο:

Κάζιμιρ: Έκαναν ότι τους κατέβαινε και δεν μας άκουγαν οι Έλληνες

«Δεν περιμένω τίποτα σήμερα», τόνισε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, ΠίτερΚαζιμίρ, ο οποίος δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

«Δεν περιμένω τίποτα σήμερα. Ειλικρινά, δεν είναι δυνατόν να έχουμε συμφωνία σήμερα. Μπορούμε να υποβάλουμε κάποιες συστάσεις για τη σύνοδο κορυφής. Η γέφυρα εμπιστοσύνης δεν μπορεί να χτιστεί σήμερα», σημείωσε αρχικά και συνέχισε:

«Η Ελληνική κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, μονομερώς έκανε τόσα λανθασμένα βήματα. έκανε ότι τους κατέβαινε ουσιαστικά. Δεν μας άκουγαν».

«Το ζητούμενο για τους Έλληνες είναι να ακούσουν και να είναι ανοιχτοί», πρόσθεσε.

Δείτε το βίντεο: 

Χάρης Γεωργιάδης: Σχέδιο ενός μνημονίου με προοπτική για την Ελλάδα

«Το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός μνημονίου με προοπτική για την Ελλάδα» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης.

«Το Eurogroup ετοιμάζει το σχέδιο ενός Μνημονίου που δημιουργεί προοπτική για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα το οποίο όμως θα συνοδεύεται από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο κ.Γεωργιάδης , ενώ σημείωσε ότι έξι μήνες πήγαν χαμένοι.

«Το αποτέλεσμα σήμερα θα είναι να δώσουμε μια εντολή στους θεσμούς για να μπορέσουν να συζητήσουν περισσότερο», πρόσθεσε ενώ τόνισε επίσης πως για τον ίδιο, «το Grexit έχει βγει από το προσκήνιο».

Σέλινγκ: Δύσκολες διαπραγματεύσεις με αισιόδοξη ματιά

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χάνς Γιεργκ Σέλινγκ, κατά την είσοδό του στο Eurogroup επισήμανε μεταξύ άλλων την αισιοδοξία του.

Ωστόσο τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ δύσκολες.

Χαμογελαστή αλλά χωρίς δηλώσεις η Λαγκάρντ στο Eurogroup

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έφτασε στο Eurogroup χαμογελαστή, ωστόσο δεν έκανε καμία δήλωση.

Νωρίτερα, είχε φτάσει ο άμεσος συνεργάτης της στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν.

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ:

Στούμπ: Σε μία κλίμακα προόδου από 1-10 βρισκόμαστε περίπου στο 3 με 4

“Στην κλίμακα από το 1-10 νομίζω οτι βρισκόμαστε περίπου στο 3-4″ δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup”, o Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. Δήλωσε ωστόσο αισιόδοξος, επισημαίνοντας οτι “κανείς δεν κάνει εμπλοκή σε μια συμφωνία, όλοι προσπαθούμε εποικοδομητικά να βρούμε μια λύση σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση”. Πρόσθεσε επίσης οτι “όσα παρουσίασαν οι Έλληνες δεν είναι αρκετά σ΄αυτό το επίπεδο, πρέπει να έχουμε σαφείς δεσμεύσεις οτι αυτά θα εφαρμοστούν.”

Δείτε το βίντεο:

Ντομπρόφσκις: Δύσκολο να πάρει σήμερα η Κομισιόν το οκ για τη διαπραγμάτευση

«Νομίζω ότι δεν είναι πολύ πιθανό να πάρει η Κομισιόν την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο ESM», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ΒάλντιςΝτομπρόφσκις κατά την είσοδό του στο Eurogroup.

«Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις το Eurogorup θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση. Ελπίζουμε σε περεταίρω πρόοδο σήμερα στις διαπραγματεύσεις. Νομίζω ότι δεν είναι πολύ πιθανό να πάρει η Κομισιόν την εντολή να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις στο επίπεδο του ESM σήμερα. θα χρειαστεί το Eurogroup να παράσχει περισσότερο υλικό το οποίο θα αποτελέσει και αντικείμενο συζήτησης αργότερα», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το βίντεο:

Τα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Grexit στο Eurogroup

Τα δυο στρατόπεδα υπέρ και κατά του Grexit στο Eurogroup αλλά και ποια κράτη ακροβατούν και στα δυο ενδεχόμενα, επιχειρεί να καταγράψει σε ένα γράφημα η ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Στον αντίποδα βρίσκονται το Grexit απεύχονται η Ιταλία, η Γαλλία, η Κύπρος… αλλά και η Κομισιόν.

Στον αντίποδα υπέρ του Grexit τάσσονται η Σλοβενία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Σλοβακία, η Φινλανδία, η Λιθουανία, η Λετονία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ολλανδία.

Τα κράτη που «παλαντζάρουν» στο τρίτο στρατόπεδο, βρίσκονται, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία, Μάλτα, Πορτογαλία, αλλά και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ που λένε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένα Grexit αλλά δεν κλείνουν και τα αυτιά τους στα «γεράκια».

Διαβάστε επίσης:

Τα στρατόπεδα υπέρ και κατά του Grexit στο Eurogroup

Σκίτσο για τα “αστέρια” της ΕΕ και τους καυγάδες

Αυτό «τρέμουν» οι Φινλανδοί και επιμένουν στο Grexit

Παντοάν: Βασικό εμπόδιο η έλλειψη εμπιστοσύνης – ΒΙΝΤΕΟ

Μοσκοβισί: Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται εντός της ευρωζώνης – ΒΙΝΤΕΟ

Κάζιμιρ: Έκαναν ότι τους κατέβαινε και δεν μας άκουγαν οι Έλληνες – ΒΙΝΤΕΟ

Χάρης Γεωργιάδης: Σχέδιο ενός μνημονίου με προοπτική για την Ελλάδα – ΒΙΝΤΕΟ

Χαμογελαστή αλλά χωρίς δηλώσεις η Λαγκάρντ στο Eurogroup – ΒΙΝΤΕΟ

Στούμπ: Σε μία κλίμακα προόδου από 1-10 βρισκόμαστε περίπου στο 3 με 4 – ΒΙΝΤΕΟ

Ντομπρόφσκις: Δύσκολο να πάρει σήμερα η Κομισιόν το οκ για τη διαπραγμάτευση – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ