DW: To μέλλον της Ελλάδας κρίνεται στις Βρυξέλλες

Σε θετικό καταρχήν κλίμα αναμένεται να ξεκινήσει σε λίγο το κρισιμότερο Eurogroup των τελευταίων μηνών αναφορικά με την Ελλάδα. Στο μεταξύ το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση της Γερμανίας.

Το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ κρίνεται σε μεγάλο βαθμό στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που αναμένεται να αρχίσει στις 16:00 ώρα Ελλάδας στις Βρυξέλλες. To κλίμα είναι σαφώς καλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα για τρεις πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος αφορά στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίες φαίνεται ότι ικανοποιούν τους θεσμούς, oι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν θετική εισήγηση στο Εurogroup.

Ο δεύτερος είναι η ευρεία πλειοψηφία στην ελληνική βουλή που έδωσε εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να διαπραγματευθεί και η οποία ερμηνεύεται από τους εταίρους ως ψήφος στην Ευρώπη, στην ευρωζώνη και στο ευρώ.

Ο τρίτος λόγος είναι ότι ένας αριθμός εταίρων, μεταξύ των οποίων και πολύ μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, έχουν εκφραστεί θετικά για τις ελληνικές προτάσεις.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος η γερμανική στάση

Το ενδιαφέρον σήμερα εστιάζεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στη στάση που θα κρατήσει σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δεδομένου ότι η Γερμανία είναι η μόνη από τις μεγάλες χώρες που δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί επί της ουσίας.

Εάν η συζήτηση εξελιχθεί θετικά, τότε το Εurogroup θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα για χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) και ταυτόχρονα θα δώσει εντολή στους θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για ένα πρόγραμμα διάρκειας έως τρία έτη.

Παράλληλα, οι υπουργοί θα συζητήσουν το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, η οποία χρειάζεται περίπου 5,6 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου προκειμένου να αποπληρώσει δόσεις στο ΔΝΤ και να εξοφλήσει ομόλογα που έχει στην κατοχή της η ΕΚΤ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να δοθεί κατευθείαν από τον ΕΜΣ γιατί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί το πρόγραμμα και να επικυρωθεί από εθνικά κοινοβούλια, διαδικασία που θα πάρει τουλάχιστον 4 βδομάδες. Επομένως τα χρήματα θα πρέπει να αναζητηθούν από άλλη πηγή.

Ας σημειωθεί, τέλος ότι σε περίπτωση αδυναμίας των υπουργών να καταλήξουν σήμερα σε αποφάσεις, τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της ευρωζώνης.

Πηγή: DW

Διαβάστε επίσης:

Ιλ Μεσσατζέρο: O Τσίπρας έδειξε τα ελαττώματα του ευρώ

Μακρόν στη Welt: Πακέτο με μείωση χρέους για την Ελλάδα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ