Τουσκ: Αν θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, τότε μην τους ταπεινώνετε – ΒΙΝΤΕΟ

«Θα πρέπει να ζητούμε βοήθεια από τους φίλους μας κι όχι από τους εχθρούς μας, ιδίως όταν αυτοί δεν μπορούν καν να βοηθήσουν. Αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, τότε μην τους ταπεινώνετε» τόνισε μεταξύ άλλων, μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.     

Ο κ. Τουσκ σημείωσε πως: «Όπως και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο η σημερινή συζήτηση κατέδειξε πόσο διχασμένοι είμαστε, όσον αφορά το ζήτημα της Ελλάδας. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα πρέπει να επιστρέψουμε σε κάποιες βασικές κοινές αρχές, που μας έχουν συνοδέψει εδώ και πάρα πολλούς αιώνες:

1.Στα πλαίσια της κρίσης αυτής οφείλουμε να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

2.Η ηθικότητα, η δεοντολογία επιβάλλει την αποπληρωμή των δανείων που έχουμε απέναντι σε άλλους. Οι πιστωτές δεν θα πρέπει να θεωρούνται κακοί και ανήθικοι, ενώ οι δανειολήπτες είναι τα αθώα θύματα.

3.Νομίζω ότι είναι απλώς αδύνατον να συνεχίσουμε να δαπανούμε για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα πολύ περισσότερα από αυτά τα οποία κερδίζουμε ως έσοδα. Αυτή είναι η πηγή της κρίσης στην Ελλάδα, όχι το κοινό μας νόμισμα.

4.Θα πρέπει να ζητούμε βοήθεια από τους φίλους μας κι όχι από τους εχθρούς μας, ιδίως όταν αυτοί δεν μπορούν καν να σας βοηθήσουν. Αν πράγματι θέλετε να βοηθήσετε τους φίλους σας, τότε μην τους ταπεινώνετε».     

Τέλος κατέληξε: «Σήμερα χρειαζόμαστε ενότητα, επειδή είναι απαραίτητη για να καταλήξουμε σε σαφείς αποφάσεις κι όχι γιατί είναι μία ωραία ιδέα. Ξέρετε ότι χωρίς ενότητα για την Ελλάδα μέσα σε 4 μέρες θα ξυπνήσουμε σε μια εντελώς διαφορετική Ευρώπη.  Είναι η τελευταία ευκαιρία και η διαδικασία αυτή έχει ήδη ξεκινήσει. Ο Ντάισελμπλουμ έλαβε το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM. Ελπίζω ότι αυτό είναι ένας θετικός οιωνός γι αυτά τα οποία θα ακολουθήσουν αύριο».

 

Δείτε το βίντεο: 

 

Διαβάστε επίσης:

Τουσκ: Πιθανή η χρεοκοπία της Ελλάδας – ΒΙΝΤΕΟ

Ο Αλέξης Τσίπρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – ΦΩΤΟ

Ιγκλέσιας: Αλλάζουν οι καιροί και πολύ σύντομα θα είμαστε εμείς οι πιο δυνατοί – ΒΙΝΤΕΟ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ