Γιούνκερ: Η ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα

Στενεύουν ασφυκτικά τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κλήθηκε να καταθέσει τελικές προτάσεις μέχρι το πρωί της Παρασκευής ώστε αυτές τα τεθούν οριστικά επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Διορία μέχρι την Παρασκευή το πρωί στην κυβέρνηση, προκειμένου να υποβάλει ολοκληρωμένη πρόταση με μέτρα και μεταρρυθμίσεις, έδωσαν σήμερα οι ηγέτες της ευρωζώνης. Τη νέα ελληνική πρόταση θα εξετάσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Κυριακή σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 κρατών μελών της ΕΕ, ενώ εάν δεν είναι ικανοποιητική δηλώνουν ευθέως ότι έχουν προετοιμαστεί και για το Grexit.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση παρότι είχε δεσμευθεί δεν παρουσίασε καμία πρόταση. Χθες, Τρίτη, της ζητήθηκε μέχρι την Παρασκευή στις 8:30 το πρωί να καταθέσει μια πλήρη πρόταση, προκειμένου αυτή να εξεταστεί το Σάββατο από το Eurogroup και την επόμενη μέρα να λάβουν αποφάσεις οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

«Η ευρωζώνη είναι έτοιμη για όλα, έχει εξετάσει σενάρια τόσο για το Grexit όσο και τη διάσωση της χώρας», είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Για το δημόσιο χρέος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του ανέφερε ότι υπήρχε ήδη η απόφαση να εξεταστεί το θέμα αυτό τον ερχόμενο Οκτώβριο σύμφωνα με την τελευταία πρόταση των θεσμών. «Το θέμα δεν είναι επίκαιρο, θα επανέλθουμε το φθινόπωρο εάν η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις της», είπε χαρακτηριστικά.

Τουσκ: «Η ευρωζώνη θα αντέξει. Η κατάσταση στην Ελλάδα θα είναι οδυνηρή»

Για τη χρηματοδότηση της χώρας ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι όλα θα εξαρτηθούν από πρόταση που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι εάν είναι ικανοποιητική θα επιλυθεί και το πρόβλημα της άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα.

«Είχα προειδοποιήσει την Παρασκευή την κυβέρνηση ότι εάν επικρατήσει το όχι η διαπραγματευτική θέση της χώρας θα αποδυναμωθεί, αυτό συνέβη απόψε» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε ότι «όλοι είμαστε συνυπεύθυνοι για τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Όλοι θα κάνουν τα πάντα ώστε να υπάρξει μια συμφωνία όπου όλοι θα βγουν κερδισμένοι», προσθέτοντας ότι «αν αποτύχουμε, η ευρωζώνη θα αντέξει αλλά η κατάσταση για τους Έλληνες θα είναι οδυνηρή αφού η χώρα θα χρεοκοπήσει».

Πηγή: Deutsche Welle

Διαβάστε επίσης:

Κυβερνητικές πηγές: Βρισκόμαστε σε τροχιά βιώσιμης συμφωνίας

Χάθηκαν 15 “Ελλάδες” στην Κίνα – Ανησυχίες μεγαλύτερες της ευρωζώνης

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ