Πιέσεις Ομπάμα για την επίτευξη συμφωνίας

Παρέμβαση λίγο πριν την έναρξη της τετραμερούς (Μέρκελ, Ολαντ, Τσίπρας, Γιούγκερ) στις Βρυξέλλες προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε μια προσπάθεια να πιέσει τις πλευρές την ύστατη στιγμή για μια τελική συμφωνία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε δυο διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες με Μέρκελ-Τσίπρα και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου,Τζος Ερνεστ, «όλα τα μέρη συνεχίζουν να αναγνωρίζουν ότι είναι προς το συλλογικό και αμοιβαίο τους συμφέρον η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όμως ο μόνος τρόπος για να επιτύχουμε τον στόχο είναι να συμφωνήσουν σ’ ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης που βάζει πίσω την Ελλάδα σε δρόμο οικονομικής ανάπτυξης και βιωσιμότητας του χρέους. Εδώ βρίσκεται η λύση».

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ την κατάσταση, καθώς και τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και όχι την συγκεκριμένη πρόταση που πρόκειται να συζητήσει η Ελλάδα με τους ευρωπαίους εταίρους της.

Από την μεριά του ο κ. Ομπάμα εξέφρασε την έντονη επιθυμία των ΗΠΑ να υπάρξει ευτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, για το ελληνικό πρόβλημα είπε : «Δυστυχώς, δεν είναι θέμα της λιτότητας και μόνο. Αυτό που θα απαιτηθεί, είπε, είναι όλες οι πλευρές να καθορίσουν ένα καλύτερο συνδυασμό από αυτά τα πράγματα. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η λιτότητα από μόνη της δεν πρόκειται να οδηγήσει σε μια λύση. Επίσης δεν είναι επιλογή η χαλάρωση των προηγούμενων δεσμεύσεων. Θα απαιτήσει ένα μείγμα, ένα συνδυασμό που θα πρέπει να καθοριστεί»

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου το ότι είναι εύκολο να διατυπώσεις μία λύση δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να συμφωνήσεις σε μία λύση. «Κατ’ ακρίβεια είναι περίπλοκο», τόνισε και πρόσθεσε: «Αλλά κατ’ ακρίβεια μας ενθαρρύνει το γεγονός που ο καθένας που κάθεται γύρω από το τραπέζι αναγνωρίζει ότι στο συλλογικό τους συμφέρον να επιλυθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο».

Ο κ. Ερνεστ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ενθαρρύνουν όλους να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά και χαρακτήρισε καλό το ότι συναντιούνται οι ηγέτες αυτή την ώρα. «Είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ. η υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον σε τοποθέτηση της για το ελληνικό ζήτημα ανέφερε σχετικά : «Θέλω απόφαση για την Ελλάδα με τη χώρα στην ευρωζώνη, η παραμονή της είναι αναγκαία. H εξεύρεση λύσης είναι επιτακτική»

Η κ. Κλίντον προέτρεψε την Ευρώπη να βοηθήσει τη χώρα μας ώστε να παραμείνει στο ενιαίο νόμισμα. «Η κρίση στην Ελλάδα αποτελεί τραγωδία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Real.gr

Δείτε επίσης

Financial Times: Το ευρω-όνειρο πεθαίνει στην Ελλάδα

Κυβερνητικές πηγές: Είναι εφικτή μια βιώσιμη λύση

FT: Οι τρεις δρόμοι για να αποφευχθεί το Grexit

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ