“Η νίκη του ΟΧΙ θα πρέπει να σημάνει μια νέα προσέγγιση στην κρίση της Ευρωζώνης”

«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα είναι μια ευκαιρία να βρούμε νέες εναλλακτικές πολιτικές, αντί της λιτότητας, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος, Αντόνιο Κόστα. «Η νίκη του “όχι” στο δημοψήφισμα, θα πρέπει να αξιο��οιηθεί για μια νέα προσέγγιση στην κρίση της ευρωζώνης» τόνισε.

«Είναι λάθος να προσπαθούν κάποιοι να απομονώσουν την κατάσταση της Ελλάδα από ότι συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της» πρόσθεσε ο Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης σε συνέντευξη Τύπου. Σημείωσε μάλιστα ότι είναι «απολύτως απαράδεκτο να ερμηνευτεί η απόρριψη της πρότασης των πιστωτών, ως απόρριψη της συμμετοχής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ».

Ο Αντόνιο Κόστα, το κόμμα του οποίου προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Οκτωβρίου στην Πορτογαλία, τόνισε ότι «πρέπει να υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό εγχείρημα, αλλά και να σεβόμαστε και την ελευθερία του ελληνικού λαού να αποφασίσει το μέλλον του σε ένα δημοψήφισμα. Προειδοποίησε ότι «όσοι επιμένουν στη συνέχιση μιας εσφαλμένης στρατηγικής στην ΕΕ, οδηγούν αποκλειστικά και μόνο στην επιδείνωση των αποτελεσμάτων της και υπονομεύουν το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα». Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του πορτογαλικού Σοσιαλιστικού κόμματος «είναι επειγόντως απαραίτητο, για τη διασφάλιση της σταθερότητας σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, να υπάρξει μια κατηγορηματική απόρριψη κάθε Grexit».

Ερωτηθείς για τη σκληρή κριτική προς την Ελλάδα, από Ευρωπαίους σοσιαλιστές ηγέτες, όπως ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίο, Μάρτιν Σουλτς, ο Αντόνιο Κόστα εκτιμά ότι «δεν εκφράζουν τη θέση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών». Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μίλησε περισσότερο ως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας παρά ως Ευρωπαίος σοσιαλιστής».

Η πορτογαλική εφημερίδα Publico αναφέρει ότι o Πορτογάλος σοσιαλιστής ηγέτης υπερασπίστηκε μεν τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως τόνισε στη συνέντευξή του «το Πορτογαλικό Σοσιαλιστικό κόμμα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάθε κόμμα και κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα και τις δικές της επιλογές».

 

Διαβάστε επίσης:

Σέλινγκ: Η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη

Έτινγκερ: Η ενότητα στην Αθήνα ενισχύει τις ελπίδες για τη σύνοδο κορυφής

“Ναι” στο κούρεμα λέει ο Γκίντερ Φερχόιγκεν

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ