Σαπέν: Να πετύχουμε συμφωνία πριν το δημοψήφισμα

Η Γαλλία ελπίζει ότι θα επιτευχθεί μια συμφωνία με την Ελλάδα πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν σήμερα, μερικές ώρες πριν από την δεύτερη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

“Σκοπός μας είναι να βρεθεί μια συμφωνία, ει δυνατόν πριν από το δημοψήφισμα”, δήλωσε ο Σαπέν στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

“Σκοπός μας είναι να δούμε ως το τελευταίο λεπτό αν είναι δυνατό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που θα ανοίγει τον δρόμο για μια επιστροφή στην σταθερότητα στην Ελλάδα και θα καθησυχάσει την Ευρώπη και τον κόσμο”, σημείωσε.

“Η υπόθεση για μια συμφωνία υφίσταται, αυτό είναι ήδη αρκετό”, υπογράμμισε.

Ο Γάλλος υπουργός διέψευσε ότι θέλει “να αποφευχθεί το δημοψήφισμα”, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι μια νίκη του “όχι” σε αυτό εγκυμονεί “τον κίνδυνο να ολισθήσουμε προς την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ”.

Ωστόσο “το δημοψήφισμα είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, του ελληνικού κοινοβουλίου”, υπογράμμισε. “Δεν εναπόκειται σε εμάς να υπαγορεύσουμε έξωθεν αν πρέπει να οργανωθεί δημοψήφισμα”.

“Ακόμη κι αν κερδίσει το ‘όχι’, ο ρόλος της Γαλλίας θα είναι να κάνει τα πάντα για να παραμείνει (η Ελλάδα) στην ευρωζώνη”, υπογράμμισε.

Η εξεύρεση μιας συμφωνίας είναι κάτι το απίστευτα περίπλοκο, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την δριμύτητα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο Σαπέν αμφισβήτησε ότι η Γερμανία είναι ο πιο σκληρός από τους ευρωπαίους εταίρους απέναντι στην Αθήνα, λέγοντας ότι μικρότερες χώρες της ΕΕ που έχουν περάσει από τον επίπονο δρόμο των μεταρρυθμίσεων έχουν υιοθετήσει την πιο σκληρή προσέγγιση απέναντι στην Ελλάδα.

“Οι πιο σκληρές είναι οι μικρές χώρες που έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες τα τελευταία χρόνια”, δήλωσε, επικαλούμενος την Σλοβενία και την Σλοβακία.

Αυτές οι χώρες, συνέχισε, “λένε στην Ελλάδα: ‘εγώ έχω κάνει τις προσπάθειες, τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα στην χώρα μου, κάνε προσπάθειες και εσύ στην χώρα σου, αλλά μην ζητάς από τον λαό μου να σε βοηθήσει την ώρα που ο κατώτατος μισθός σου είναι υψηλότερος από τον δικό μου, την ώρα που οι συντάξεις σου είναι υψηλότερες από τις δικές μου”.

Διαβάστε επίσης:

Ο Γκίζι κατηγορεί τον Γκάμπριελ για “εξαναγκασμό” των Ελλήνων στο θέμα του δημοψηφίσματος

Τουρίστες κατέβασαν την ελληνική σημαία από το Ενετικό φρούριο στην Κέρκυρα

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ