Λαγκάρντ: Δεν έτυχα καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα

Το Δ.Σ. του ΔΝΤ συνεδριάζει ξανά για το αίτημα για παράταση, όπως και για την αναδιάρθρωση. Η γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε τη γνώμη της και εκτίμησε ότι έχει κάθε δικαίωμα να είναι στεναχωρημένη διότι θεωρεί ότι δεν έτυχε καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα.

Νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ζήτησε σήμερα το πρωί (ώρα Ουάσιγκτον) η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mignatiou.com.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Δ.Σ. θα συνεδριάσουν για τις νομικές λεπτομέρειες της μη πληρωμής των δόσεων και το αίτημα για παράταση των πληρωμών. Δεν είναι βέβαιο ότι θα ψηφιστεί το αίτημα για παράταση.

Της ανακοίνωσης για τη μη πληρωμή, προηγήθηκε αποστολή επιστολής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην κ. Λαγκάρντ, η οποία έφτασε νωρίς το πρωί στα γραφεία του Ταμείου. Αμέσως μετά συνεδρίασαν τα μέλη της ομάδας των Ευρωπαίων και στη συνέχεια το Δ.Σ.

Η γενική διευθύντρια ανέφερε τη γνώμη της και εκτίμησε ότι έχει κάθε δικαίωμα να είναι στεναχωρημένη διότι θεωρεί ότι δεν έτυχε καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα.

Η κ. Λαγκάρντ εκτίμησε ότι βοήθησε την χώρα, ενώ κάποια στιγμή έδειξε και θυμό. Η κατάσταση στο Δ.Σ. ήταν βαριά, καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αναπτυγμένη χώρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, που είναι αρνητική. Μερικά μέλη του Δ.Σ. αντιμετώπισαν με δυσπιστία το θέμα, ενώ άλλα επέμεναν ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί η έκθεση, η οποία είναι πολύ διαφορετική από την ευρωπαϊκή. Μία πηγή δήλωσε ότι δεν επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, η Αμερική παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και θα συνεχίσει να παροτρύνει όλες τις πλευρές να βοηθήσουν να ξαναμπεί η χώρα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης.

“Η μη-πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τους Έλληνες απόψε θέτει σε λειτουργία μια παλιά και παγιωμένη διαδικασίας στο ΔΝΤ για την αντιμετώπιση ληξιπρόθεσμων οφειλών”, ανακοίνωσε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιδιώξουν διαπραγματεύσεις που θα βάλουν την Ελλάδα σε πορεία ανάπτυξης εντός της ευρωζώνης στη βάση αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων και απαιτούμενης χρηματοδότησης ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους”, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά τoυ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κίρμπι, αναφέρθηκε στην εμπλοκή του υπουργού Οικονομικών Τζακ Λιου και του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι με ομολόγους τους, καθώς και τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα την Τρίτη ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

«Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλες οι πλευρές να εργαστούν μαζί για να επιστρέψουμε σε μία πορεία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αρχίσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης. Παρακολουθούμε πολύ στενά», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτεριρκών.

O κ. Κίρμπι δεν απάντησε σε ερώτηση αν επηρεάζεται η δυνατότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τη ροή των προσφύγων και τις βάσεις στην Κρήτη κι αν η χώρα έχει καταστεί λιγότερο σταθερή. Τόνισε ότι οι Έλληνες ηγέτες πρέπει να εργαστούν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης:

Συνεδριάζει η Μπούντεσταγκ για την Ελλάδα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ